Utorak 10.02.2015.
12:42
Srna

KiM: Da li je u Briselu ugašena još jedna srpska institucija?

Fonet/Twitter/Federica Mogherini
Pregovori u Briselu: Parafiranje sporazuma o pravosuđu

Oni ukazuju da će sudije i javni tužioci ubuduće primenjivati ustav i zakone samoproglašenog Kosova te  da će zakletvu polagati pred kosovskom predsednikom umesto pred predsednikom Srbije. Posle policije, Priština je preuzela kontrolu i nad pravosuđem srpskih opština na severu Kosmeta - upozoravaju oni.

Međutim, predstavnici  opština sa većinskim srpskim stanovništvom koje podržava Srpska lista i zvanični Beograd smatraju da je sporazum "dodatno potvrdio statusnu neutralnost briselskih pregovora i ispunio očekivanja Srba".

Stevan Vulović, gradonačelnik Zubinog Potoka, navodi  da je ispunjen zahtev Srba da se za region severa Kosova formira zaseban sud sa ekspoziturama u Leposaviću u Zubinom Potoku.

- Sporazum je statusno neutralan. Stavljeno je na papir ono što smo obećali građanima kada smo se odlučili da izađemo na lokalne i parlamentarne kosovske izbore - smatra Vulović.

On veruje da je sporazumom "ostavljena nada" da Priština neće imati ingerencije nad severom Kosova.

- Jasno je svima da od kosovske nezavisnosti nema ništa. Kosovo je na ivici propadanja u svakom pogledu i sada je sve očiglednije da ono  nema budućnosti - kaže Vulović.

S druge strane, Marko Jakšić, član predsedništva DSS-a, smatra da je sporazumom ugašena još jedna srpska institucija i  da je kosovska samozvana država preuzela ingerencije u oblasti pravosuđa na cijeloj teritoriji.

- Posle policije, Priština je preuzela kontrolu i nad pravosuđem, jer je sporazumom srpski pravosudni sistem ugašen na području opština Zubin potok, Leposavić, Kosovska Mitrovica i Zvečan - upozorava  Jakšić.

Sporazumom je, kako pojašnjava  Jakšić, obuhvaćeno  samo pravosuđe na severu Kosova, jer je pravosuđe Srbije južno od Ibra davno ugašeno i utopljeno u kosovski sistem.

2024 © - Vesti online