Utorak 10.02.2015.
11:32 >> 12:21h
Beta, Srna

Ukrajinci sve bliži Marijupolju, prorusi stežu obruč oko Debaljceva

Beta/AP/P. D. J.
I ukrajinska vojska i prorusi tvrde da napredujuna frontu

Dobrovoljački ukrajinski bataljon Azov objavio je na društvenim mrežama da je osvojio nekoliko sela severoistočno od strateške luke Marijupolj, potisnuvši proruse ka granici Rusije.

To je potvrdio i Edvard Basurin, portparol Ministarstva odbrane samoproglašene Donjecke Narodne Republike. On je izjavio da je bataljon Azov ukrajinske vojske napao je položaje lokalne milicije nedaleko od Marijupolja, izjavio je Eduard Basurin,

- Bataljon Azov učestvuje u sukobima u oblasti Širokino. Milicije kontrolišu selo - rekao je Basurin.

Ukrajinske snage su tokom prethodne noći imale 15 poginulih i još toliko ranjenih vojnika, a uništena su im i dva minobacača, dodao je ovaj izvor, prenosi TASS.

Basurin je rekao i da prorusi napreduju. Kako je istakao, oni su opkolili železničko čvorište u Debaljcevu, koji je u fokusu borbi poslednjih nedelja, odsekavši ga od glavnog autoputa.

Sukobi traju i u okolini Uglegorska i dalje na zapadu, gde lokalne snage "čiste teritorije", rekao je Basurin.

Predstavnici Ukrajine, Rusije, pobunjenika i OEBS sastaće se kasnije danas (10. februar), uoči samita Nemačke, Francuske, Rusije i Ukrajine u Minsku, u Belorusiji, da bi razgovarali o novoj mirovnoj inicijativi za istok Ukrajine, koji bi trebalo da bude održan sutra.

U borbama ukrajinske vojske i proruskih pobunjenika na istoku Ukrajine od aprila prošle godine poginulo je više od 5.300 ljudi, prema podacima UN.

2024 © - Vesti online