Utorak 10.02.2015.
04:14
I. K.

Kijev pljačka štediše

Beta/AP
Juriš na Klička: Demonstracije zbog cene prevoza

Demonstranti su tražili da pre poskupljenja gradonačelnik, bivši bokser Vitalij Kličko vrati u budžet milijardu grivni (oko 33 miliona evra) dobiti od reklama. Oni su zahtevali i da Kličko izađe i obrati im se, a kada se to nije desilo pokušali su da prodru u zgradu.

Pedesetak demonstranata u hodniku ih je dočekao kordon milicije, dok su specijalci istrčali na ulicu i opkolili ih. Tokom tuče milicija je primenila suzavac, a jedna žena se onesvestila od udarca.

Prethodno je Kličko pozvao građane da se ne uzbuđuju pošto je izračunao da je karta za metro zapravo pojeftinila, ali u dolarima. On je u pravu, pošto se nacionalna valuta po zvaničnom kursu strmoglavila sa osam na 25 grivni za dolar od kraja 2013. Pri tom, pre samo nedelju dana dolar je poskupeo sa 16 na 25 grivni, ali po zvaničnom kursu.

Na ulici američka valuta vredi 30 grivni, pošto je Nacionalna banka Ukrajine već odavno gotovo zabranila prodaju konvertibilnih stranih valuta.

Tapkaroši ispred metroa

Najava poskupljenja izazvala je nestašicu žetona za ulaz u metro pošto su ih pokupovali tapkaroši. Mnogi Kijevljani sumnjaju da iza njih stoji neko bogat i moćan.

Paniku izaziva i najava zakona po kom će država da zapleni štednju građana u bankama. Za uzvrat će da im ponudi bezvredne državne obveznice.

Vlasti u Kijevu ostale su bez novca. Nacionalna banka saopštila je da su zlatne i devizne rezerve u januaru pale za oko 15 odsto i da iznose oko 6,4 milijarde dolara. Pad bruto društvenog proizvoda bez Krima i Donjecke i Luganske republike iznosi oko 7,5 odsto, a industrijske proizvodnje više od 20 procenata.

Deficit državnog budžeta za prošlu godinu procenjen je na 12,5 milijardi dolara. Sve uprkos činjenici da je sa MMF posle smene režima sklopljen ugovor o dvogodišnjem kreditiranju u iznosu od 17 milijardi dolara.

U Kijevu se uzdaju da će MMF da im odobri novi aranžman , a pominje se cifra od neverovatnih 35 milijardi. Novac, međutim, još niko nije odobrio, a neizvesno je i kako će raniji dugovi da budu vraćeni.

2024 © - Vesti online