Utorak 10.02.2015.
04:52
I. K.

Kijevske ubice mame izbeglice na puškarnice

Fonet/AP
Uništena ukrajinska diverziona grupa, koju je predvodio oficir Službe bezbednosti Ukrajine (Foto:Ilustracija)

Diverzione grupe već nedeljama upadaju u Donjeck i Gorlovku u minibusima i terenskim vozilima, koristeći malu brojnost obe vojske. Njihov zadatak je da navode artiljerijsku vatru. Međutim, ukrajinski diverzanti često otvaraju minobacačku vatru na civile iz jednog dela Donjecka u Drugi. Time pokušavaju da diskredituju Armiju Novorosije, jer ispaljuju mine sa mesta na kojima nema ukrajinskih vojnika.

Na internetu su objavljene fotografije bizarnog sredstva za diverzionu borbu. Reč je o dva kamiona navodno namenjena za evakuisanje civila iz zone boja. Sa obe strane su mali prozorčići ispod kojih su puškarnice koje se otvaraju iznutra, pa je jasno da je reč o improvizovanom borbenom vozilu.

Cinično je objašnjenje ukrajinskih snaga da su prozorčići ostavljeni kako bi lekari kroz njih mogli da ocene stanje ranjenih izbeglica na osnovu izgleda lica, a da puškarnice postavljene oko dva i po metra od tla zapravo predstavljaju otvore kroz koje će da im dodaju lekove. Vozilo je, međutim, idealno za otvaranje vatre na civile koji bi hteli da se evakuišu.

2024 © - Vesti online