Utorak 10.02.2015.
05:15
R. L.

"Trgovci robljem, a ne poslodavci"

AP
Ispituju potencijalnu eksploataciju srpskih radnika u Rusiji

- Ovih 26 prijava se odnosi i na oko 200 radnika iz Srbije, koji su na radu u Rusiji, jer se dešava da nas jedna osoba pozove i prijavi da se njih više nalazi na nekom poslu, obično građevini, i da imaju problema u smislu radne eksploatacije - kažu u Astrinoj službi za odnose sa javnošću.

Oglasio se i Sindikat radnika građevinarstva i industrije građevinskog materijala koji traži od Vlade Srbije i udruženja poslodavaca da se upućivanje na rad građevinskih radnika u inostranstvo reguliše zakonom ili kolektivnim ugovorom.

Zahteva da se zakonski utvrde minimumi prava i obaveza u pogledu uslova rada, smeštaja i bezbednosti na radu. Traži se takođe da se oduzmu licence i zabrani rad u građevinarstvu onima koji ne poštuju zakone i žele da, kako je istaknuto, "na muci i znoju građevinskih radnika brzo dođu do bogatstva".

Navodi se da se život građevinskih radnika iz Srbije "još jednom pokazao kao manje ili skoro nimalo vredan u odnosu na 'glad' za profitom i sticanjem materijalnih vrednosti novokomponovane plejade srpskih i svetskih kapitalista koji se prema životima građevinskih radnika odnose kao prema potrošnoj robi".

Sindikat radnika građevinarstva očekuje da Vlada Srbije povodom tragedije u Sibiru proglasi Dan žalosti.

2024 © - Vesti online