Utorak 10.02.2015.
18:00
B. Đokić - Vesti

U oganj za šaku rubalja

A. Čukić
Sveća za pokojnika: Tuga u domu Branislava Arsića

Šestorica radnika iz Srbije stradali su kada se prema prvim informacijama zapalila prostorija u kojoj su zaposleni sušili odeću na gradilištu sibirskog poluostrva Jamal, oko 3.000 kilometara severoistočno od Moskve. Kontejnersko naselje je odmah planulo, a radnici su se spasavali iskačući kroz prozore, ostavljajući imovinu da izgori.

Osim njih povređena su još trojica radnika iz Srbije, ali prema rečima Veljka Odalovića, državnog sekratara Ministarstva spoljnih poslova, oni nisu u kritičnom stanju.

Među poginulima su i dvojica članova porodice Arsić iz Beograda, Miroslav (29) i njegov sinovac Branislav (22). Vatrene stihije spasio se Lazar (42), otac Branislava i brat Miroslava, koji je pod lekarskim nadzorom u Rusiji.

A. Čukić
Jedan od stradalih radnika: Miroslav Arsić

U domu porodice Arsić, u naselju blizu beogradskog aerodroma, juče su reporteri "Vesti" zatekli nevericu i lelek. Još ne verujući šta se dogodilo, Branko Arsić, otac Miroslava i Lazara, a deda Branislava, teškim rečima opisuje kako su saznali za tragediju.

- Juče se moja supruga Cveta javila na telefon i neka nepoznata ženska osoba iz Rusije joj je rekla da su Miroslav i Branislav poginuli. Samo je pala i onesvestila. Od tada niko iz državnih organa mi ništa više nije rekao niti došao - kaže sa uzdahom najstariji Arsić.

Imena poginulih

U nesreći u Sibiru poginuli su:
*Marko Matijević (22) iz Batajnice
* Dragan Marjanović (49)
* Branislav Arsić (22) iz Zemuna
* Miroslav Arsić (29) iz Zemuna
* Slaviša Kadić (55) iz Leposavića
* Čedo Bogunović (56) iz Nove Pazove

On kaže da je Lazar u Rusiji radio već 15 godina, Miroslav osam godina, a unuk Branislav dve godine.

- Otišli su po koru hleba, a vraćaju se u sanduku. Tamo su radili kao farbari. Trebali su 1. marta da se vrate. Srednji sin Mlađan je isto radio u Rusiji, ali se vratio kući pre mesec dana. Unuk mi je imao nesreću isto u Rusiji prošle godine. Pao mu je kran na nogu, pa su ga doveli u gipsu kući i nikom ništa - sa ogorčenjem kaže deda nastradalog Branislava.

Arsić dodaje i da u Rusiji nisu dobijali redovne plate, a da su uslovi rada bili izuzetno teški.

- Prestajali bi da rade tek kada bi se temperatura spustila na minus 50 stepeni. Plate su znale da kasne, tek su sad primili novembarsku zaradu. Sin mi kaže kada ga pitam kako je, "ujutru počnem, pa do sutra ujutru ne stajem". Spavali su u kontejnerima, radili su neke cisterne za naftu i gas - dodaje Arsić.

I Slađana Arsić, supruga Lazara i majka poginulog Branislava je u šoku dok sa rodbinom iščekuje vesti iz Rusije. Ona se sa suprugom sa kojim ima četvoro dece još nije čula.

Stradao dan po dolasku

Kako saznajemo, Marko Matijević je tek došao na gradilište u Rusiju kada je stradao.

- Kako su nam rekle njegove kolege, on je samo prespavao jednu noć i sledeću noć je stradao u požaru - kaže Slađana Arsić.

- Kažu mi da je na lekovima u bolnici. Branislava nisam videla godinu dana. Trebao je 1. marta da se vrati. Čuli smo se pre nekoliko dana, kazao je da dolazi i da se uželeo bureka sa sirom i jogurta. Mogli smo se čuti samo preko interneta. Branislav je kao mali išao u specijalnu školu jer je imao govornu manu. To je međutim sve rešio i rekao je da hoće da ide sa ocem da radi u Rusiju. Pustila sam ga, nisam mogla da pretpostavim da će ovako nešto da se desi - kaže neutešna majka stradalog mladića.

Velestroj: Nisu naši radnici!

Reporteri "Vesti" su juče otišli i do firme Velestroj d.o.o. - Beograd, preko koje su, prema prvim informacijama, radnici otišli u Rusiju. Međutim odmah sa vrata obezbeđenje firme nije novinarima dalo da uđe u zgradu i kratko su rekli kako neće ništa da pričaju o slučaju. Ipak, uspeli smo, kasnije, da se sa predstavnicom ove firme čujemo telefonom.

- Radnici koji su stradali nisu potpisali ugovor sa nama. Verovatno su ih angažovale neke druge podizvođačke firme u Srbiji koje rade za Veleštroj Rusija, samo što su ih mediji po automatizmu zbog naziva naše firme povezali sa nama. Mi, međutim, nemamo veze sa njihovim angažmanom - rečeno je "Vestima".

Svi direktori ove firme koja se, kako nam je rečeno, takođe vodi kao podizvođač ruskog Veleštroja, nalaze se na gradilištima u Rusiji. U nedelju je bio neradni dan, pa deo rukovodstva koji je ostao u Beogradu, nije stigao da odreaguje i demantuje na vreme da se ne radi o njihovoj firmi.

Nikolić traži temeljnu istragu

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić zatražio je "sprovođenje temeljne istrage o uzrocima nesreće na Jamalu gde je u požaru na gradilištu nastradalo šest srpskih državljana". U razgovoru sa ambasadorom Rusije u Srbiji Aleksandrom Čepurinom, Nikolić je zatražio i da se "svuda gde su kao radnici angažovani srpski državljani posveti veća pažnja uslovima rada".

Predsednik Srbije je istakao da "do ovakve tragedije nije smelo da dođe" i izrazio nadu da će se iz te nesreće "izvući odgovarajuće pouke, kako se tako nešto nikada više ne bi ponovilo".

2024 © - Vesti online