Ponedeljak 09.02.2015.
22:22
S. M. Tomić - Vesti

Mjanmar, zemlja dragulja i bede: Deca sa đubrišta

Beta/AP

U najvećem gradu Jangonu (nekadašnjem Rangunu) smetlište pored puta postalo je dom za najveću sirotinju, među njima su i deca bez roditelja. Oni se snalaze kako umeju, a najveća nevolja koja ih je snašla jeste duvanje lepka. Sve što zarade ovi mališani potroše na konzerve lepka koji im ulepšava stvarnost i razjeda mozak.

Mjanmar je zemlja u kojoj je godinama vladala vojna hunta i držala je u izolaciji. Većina stanovnika se bavi poljoprivredom. Zbog sankcija koje su uvele Amerika, Evropska unija i Japan 2003. godine usled kršenja ljudskih prava ionako teško stanje postalo je još gore.

Od ukidanja zapadnih sankcija 2011. godine više od 500 stranih preduzeća uložililo je 50 milijardi dolara Mjanmaru, ali to je i dalje minimalno za zemlju koja je 11. u Aziji po veličini i ima 64 miliona stanovnika.

Država bogata olovom, zlatom, bakrom, dragim kamenom, ali i plodnim zemljištem i nalazištima nafte i gasa u priobalju živi u krajnjoj bedi. Struje uglavnom nema, a osvetljene su samo glavne saobraćajnice u gradovima.
 

Pogrešno ime

Sve do 1989. godine službeno ime zemlje bilo je Unija Burma. Tada je vojna hunta promenila ime zemlje u Mjanmar, ali tu promenu nije priznala opozicija u zemlji i emigraciji, kao ni vlade SAD-a, Britanije i Kanade. Ipak, Ujedinjene nacije su prihvatile promenu imena, jer svaka država ima pravo da odredi vlastito ime. Tada je i nekadašnji glavni grad Rangun promenio ime u Jangon, a Vlada je 2005. godine sve institucije premestila u novu prestonicu Nepjido.

Ciklon smrti

U maju 2008. godine jugom Mjanmara protutnjao je katastrofalni ciklon Nargis i za sobom ostavio 200.000 mrtvih i nestalih. Vetar je duvao brzinom od 215 kilometara na sat. Šteta od najveće prirodne katastrofe u istoriji zemlje procenjena je na oko 10 milijardi dolara.

2021 © - Vesti online