Ponedeljak 09.02.2015.
16:44
Beta

Ejup Ganić: Srbija i dalje glavni problem na Balkanu

AP/ A. S.
Srbija nije naslednik već rušitelj Jugoslavije: Ejup Ganić

- Ta zemlja treba da prihvati zajedničke evropske vrednosti. Izmislili su nekakav zakon po kojem mogu da sude svakom ko je živeo na teritoriji bivše Jugoslavije. Oni nisu naslednici, već rušitelji Jugoslavije - rekao je Ganić novinarima.

Ganić je to izjavio pošto ga je odlazeći predsednik Hrvatske Ivo Josipović odlikovao za zasluge stečene promovisanjem međunarodnog položaja i ugleda Hrvatske i njenih odnosa s drugim državama.

Ganić je ocenio da je Srbija "formalno prihvatila Dejtonski sporazum, a i dalje ima devizu da gde god su Srbi manjina u nekoj zemlji, treba da je ruše", preneli su mediji.

Dodao je da se ne oseća sigurnim da putuje u Srbiju, koja ga tereti za smrt vojnika prilikom napada na kolonu JNA maja 1992. u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

- Svi koji su branili BiH su na listi Srbije zbog zločina- rekao je Ganić.

On je istakao da podržava zahtev Hrvatske da ulazak Srbije u EU uslovi povlačenjem zakona kojim je Srbija na prostor bivše Jugoslavije proširila svoju nadležnost za procesuiranje ratnih zločina.

Premijer Hrvatske Zoran Milanović pozvao je u četvrtak vlast u Beogradu da povuče zakon prema kojem je proširila nadležnost za procesuiranje ratnih zločina, jer iskače iz pravnih okvira Evropske unije.

- Da se ovo ne bi pretvorilo u nekakav politički ping-pong ili kontinuirane pristiske, zdravorazumski je odmah reći da se s takvim zakonom ne može ući u EU, i da to Hrvatska neće dopustiti - rekao je Milanović na sednici Vlade.

Reč je o izmenama i dopunama srpskog Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine koje su stupile na snagu 1. januara 2010. godine.

Odlazeći predsednik Hrvatske Ivo Josipović uručio je danas više odlikovanja i priznanja pojedinicima i građanima, a najviše pažnje medija izazvalo je odlikovanje ratnog člana Predsedništva BiH Ejupa Ganića.

2024 © - Vesti online