Četvrtak 22.04.2010.
14:24 >> 14:54h
Tanjug

Dinkić: I autobusi "staro za novo"

"Neobus" dobio kredit za razvoj od 2,6 miliona evra
 

"Mi ćemo i dalje da podržavamo automobilsku industriju, jer smo uvereni da je to najprespektivnija privredna grana u narednom periodu u Srbiji. Uredbu koju smo doneli da dajemo popust za kupovinu domaćih autobusa ostaće i dalje na snazi, a razmišljamo, zajedno s reciklerima, da damo i popust od 30 odsto za zamenu autobusa starijih od 10 godina za nove, ali da budu domaće proizvodnje", rekao je Dinkić posle obilaska Novosadske fabrike autobusa "Neobus".

Prema njegovim rečima, "Neobusu" je iz Fonda za razvoj dat kredit od 2,6 miliona evra upravo da bi unapredio proizvodnju, sačuvao sadašnja i otvorio nova radna mesta, što je u vreme krize od izuzetnog značaja.

 

"Prošle godine smo podržali ugovor `Neobusa` sa holanskom firmom VDL o izvozu 450 autobusa za tri godine, vredan 25 miliona evra, na francusko, italijansko, nemačko i holandsko tržište. Danas u ovoj firmi radi 220 ljudi, a od menadžmenta sam čuo da je u toku prijem 40 novih radnika", rekao je Dinkić.

Predsednik Upravnog odbora i manjinski suvlasnik "Neobusa" Zoran Kijac je istakao da je odluka Vlade Srbije da subvencioniše proizvodnju autobusa bila veoma dobar potez, od kojeg će svi imati koristi.

"Upravo smo počeli isporuku prvih 18 autobusa za zapadnoevropsko tržište zahvaljujući saradnji sa VDL-om, što je i bio neposredni povod Dinkićeve posete, a juče smo potpisali pet ugovora s domaćim prevoznicima. Oni će dobiti moderne autobuse sa evro-5 motorima po povoljnoj ceni, a mi ćemo uposliti pune kapacitete i obezbediti posao brojnim dobavljačima širom Srbije", rekao je Kijac.

2024 © - Vesti online