Ponedeljak 09.02.2015.
14:55
B92, Beta

Cipras: Nemci, vratite nam 162 milijarde evra!

AP/ P. G.
Cipras: Ratna odšteta došla na naplatu

Cipras je u obraćanju skupštini tokom kojeg je izneo program nove vlade zatražio da Nemačka plati ratnu odštetu zbog dela koje je učinila u Drugom svetskom ratu.

Prenoseći detalje njegovog govora, taj ruski medij navodi da je Cipras izneo cifru o nemačkom ratnom dugu od 162 milijarde evra, što je skoro polovina ukupnog javnog duga Grčke, koji iznosi 315 milijardi evra.

Od te sume, kako je naveo grčki premijer, 108 milijardi evra nadoknadilo bi infrastrukturu koju su nacisti uništili u okupaciji od 1941. godine, pa do kraja rata.

Zvanični Berlin odbio je da razmatra plaćanje ratne reparacije.

- Skoro 70 godina posle završetka Drugog svetskog rata, pitanje vraćanja ratnog duga izgubilo je legitimitet, smatraju.

Nemački zvaničnici su već odbacili Ciprasov zahtev za isplatu ratne štete Nemačke Grčkoj i za vraćanje prinudnog okupacionog "zajma" koji su od Grčke uzeli nacisti, rekavši da je to pitanje
"regulisano" pre 25 godina.

Šojble ne razume

Nemački ministar finansija Volfgang Šojble rekao je danas da Grčka treba da predstavi pravi program ako želi pomoć EU, za razliku od hitnog "prelaznog programa" finansiranja o kojem Atina govori.

- Ako žele našu pomoć, potreban je program zaključen s poveriocima da bi se pre svega oslobodilo finansiranje Evropske centralne banke, rekao je Šojble novinarima po dolasku u Istanbul gde učestuje na sastanku ministara finansija G20 razvijenih zemalja i zemalja u brzom razvoju.

- I dalje ne razumem kako grčka vlada želi tome da pristupi", dodao je on.

2024 © - Vesti online