Ponedeljak 09.02.2015.
10:55
Beta

"Zapadu i Rusiji potreban dijalog, a ne dva monologa"

Fonet/Z. M.
Dubok razdor između Zapada i Rusije: Miroslav Lajčak

- Debata na konferenciji o bezbednosti u Minhenu nedvosmisleno je pokazala koliko je dubok razdor između SAD i Evropske unije na jednoj, i Rusije na drugoj strani", kazao je u Minhenu Lajčak i istakao da je neophodno zato održati dinamiku mirovne inicijative nemačke kancelarke i francuskog predsednika.

- Ja to vidim kao da trenutno ne vodimo dijalog. Prekinuli smo većinu kanala komunikacije sa Rusijom, bilo na nivou NATO i EU, bilo bilateralno. A tamo gde još uvek komuniciramo reč je o monolozima u kojima smo svi zatvoreni u svojim svetovima sa svojom istinom. I ovde u Minhenu je bilo očigledno da su "slušati" i "čuti" dve različite stvari - kazao je Lajčak, piše današnja Pravda.

Portparol slovačkog Ministarstva inostranih poslova Petr Stano preneo je slovačkom listu da je Lajčak takođe odao priznanje Angeli Merkel za njeno istupanje na konferenciji o Minhenu.

- To je bilo veoma državničko i odgovorno obraćanje. Potpuno se slažem da ukrajinska kriza nema vojno rešenje već da je potrebno tražiti diplomatski i politički izlaz. Zato je potrebno da se održi dinamika sadašnje mirovne incijative nemačke kancelarke i francuskog predsednika - kazao je Lajčak.

U regionu, od zemalja Višegradske četvorke rezervisana prema novom mirovnom planu je samo Poljska, koja je i jedina spremna da Ukrajini na komercijalnoj osnovi, ne kao pomoć, isporučuje oružje, dok Češka, Slovačka i Mađarska prodaju oružja ili pomoć Ukrajini u

oružju isključuju, pošto bi to prema oceni vlada tih zemalja bilo samo dolivanju ulja u vatru i neminovno bi doprinelo eskalaciji oružanog sukoba.

2024 © - Vesti online