Ponedeljak 09.02.2015.
11:00
Z. Mirković - Vesti

Austrija, zabrinuti sused

Reuters
Požuruje Nemicu: Verner Fajman

On je, u intervjuu bečkom dnevniku "Kurir" rekao da će borba protiv ekonomske krize u Evropi doživeti neuspeh zbog plana Angele Merkel koji se oslanja na iščekivanje.

Fajman ističe da EU nedovoljno odlučno vodi borbu protiv nezaposlenosti.

- Sve što nemačka kancelarka podržava je "pomalo zakasnelo" - poručuje šef austrijske vlade podsećajući da je 2008. godine odlučeno da se vodi borba protiv finansijske krize, jer je pretio krah bankarskog sektora.

- Pošto se sada "samo" radi o nezaposlenosti, čini se kao da imamo dovoljno vremena, ali to nije tako - naglasio je Fajman.

Po njegovim rečima bi EU trebalo da izradi konkretan katalog mera, u koji bi uključila i borbu protiv utaje poreza, zajedničke obveznice, podsticanje nauke i obrazovanja, kao i oporezivanje milionera.

Ovo je, kako je kazao, do sada propalo zbog Merkelove.

Fajman je poručio da činiti nešto u poslednjem trenutku, kada se nalazite već pred ponorom, ima negativan efekat i da ne podstiče optimizam.

- Ona čeka da vidi šta joj se podnosi - naglasio je Fajman dodajući da Nemačka potcenjuje srednjoročne negativne posledice smanjenja kupovne moći.

"Ukoliko bi Nemačka ofanzivnije delovala, to bi bilo idealno i za Austriju, na primer auto-industriju", objasnio je austrijski kancelar.
 

2024 © - Vesti online