Nedelja 08.02.2015.
17:12
Beta

"Moć vojske ostaje netaknuta, prodajemo samo starudiju"

Fonet/MO Srbije
Vojska prodaje samo opremu koja je zastarela

To je u nedelju izjavio portparol Ministarstva odbrane Jovan Krivokapić.

- Radi se o viškovima naoružanja i vojne opreme koji nisu neophodni za normalno funkcionisanje sistema odbrane. Sredstva koja su oglašena viškom su zastarela, sa isteklim resursima i vekom upotrebe – rekao je Krivokapić.

On je dodao da Vojska Srbije raspolaže dovoljnim brojem modernijih sredstava iste klase i namene.

Prema njegovim rečima, celokupan prihod od buduće prodaje viškova naoružanja i vojne opreme biće uplaćen u Budžetski fond za naoružanje čije je osnivanje u toku u ministarstvu odbrane.

-Budžetski fond se kao novina u skladu sa zakonom, upravo osniva u ministarstvu odbrane. Za razliku od nekih prethodnih vremena, sredstva iz fonda će biti isključivo korišćena za istraživanje, razvoj i nabavku novog naoružanja za potrebe Vojske Srbije - rekao je Krivokapić.

On je dodao da ministarstvo odbrane nije preciziralo vremenski oročen poziv za dostavljanje ponuda za kupovinu naoružanja.

- Takav postupak treba da obezbedi maksimalnu transparentnost u procesu prodaje, odnosno da pruži dovoljno vremena zainteresovanim preduzećima da pronađu kupce -  rekao je Krivokapić i dodao da na tenderu mogu učestvovati preduzeća registrovana za spoljnotrgovinski promet kontrolisane robe, kojih ima više od 150, kao i 51 preduzeće registrovano za proizvodnju naoružanja i vojne opreme.

-Oglašavanje i prodaja viškova naoružanja i vojne opreme biće potpuno transparentno i u skladu sa zakonom. Cilj nam je da predupredimo eventualne propuste i malverzacije u svim fazama postupka prodaje, uključujući i javno nadmetanje zainteresovanih preduzeća po modelu aukcije, čime su ostvarene prodajne cene u proseku tri do četiri puta veće od početnih -  rekao je portparol ministarstva.

Krivokapić je dodao da je prethodni model prodaje naoružanja i vojne opreme bio "daleko netransparentniji" i opterećen nezakonitostima zbog kojih je uhapšeno više osoba.

Kako je naveo, tokom prethodnih meseci, na zahtev Vojske Srbije i sugestiju ministra odbrane Bratislava Gašića, povučena su iz prodaje određena sredstva, prvenstveno inženjerijska ali i ubojna vežbovna sredstva, koja su ranije oglašena suvišnim.

2024 © - Vesti online