Nedelja 08.02.2015.
14:51
Beta

Predsednik OK Kosova: Do kraja godine nas primaju u UEFA i FIFA

youtube.com/ Blerim Indeks
Predsednik tzv. OK Kosova Besim Hasani

Hasani je rekao i da je "99 odsto siguran" da će Kosovo do kraja ove godine postati članica i UEFA i FIFA, uprkos pravnim preprekama.

- Međunarodna zajednica je shvatila našu veliku želju da budemo članica MOK. U trenutku priznanja nije bilo prepreka za članstvo, jednoglasno su nas prihvatili i sada smo punopravni članovi - kazao je Hasani.

Međunarodni olimpijski komitet priznao je početkom decembra Kosovo i tako mu omogućio da nastupa na svim njegovim takmičenjima sa sopstvenim obeležjima.

Hasani je rekao da je put do punopravnog članstva u MOK bio težak sa mnogo prepreka.

- Odmah posle proglašenja nezavisnosti 2008. godine u Srbiji je postojala platforma da se ne dozvoli priznanje naše organizacije, ali mislim da bi sport trebalo da bude iznad politike, treba da prednjačimo u tome - rekao je Hasani.

- I ranije je bilo ratova, pa su na kraju suprotstavljene strane sedele zajedno i razgovarale. Preko sporta možemo da načinimo dobar korak, samo situacija mora malo da se smiri, jer je ovo sve još uvek sveže - dodao je on.

Sportske institucije Kosova neće se zaustaviti na prijemu u MOK, već će želeti da postanu članice i drugih organizacija. Hasani je kazao da "nema prepreka" za priznanja sportskih Saveza Kosova.

- Nema više prepreka da se priznaju kosovski Savezi. Sada će sve više i više dolaziti do toga. Jedino će biti teško da Fudbalski savez Kosova bude priznat, jer u Evropskoj fudbalskoj uniji (UEFA) u statutu postoji prepreka, a to je da moramo da budemo članovi Ujedinjenih nacija - rekao je Hasani.

On je ocenio da u tome "nema logike".

- Nema logike da kosovski sport bude priznat, a da jedna njegova grana ne... Ipak, 99 odsto sam siguran da ćemo do kraja 2015. godine biti članovi UEFA i Svetske fudbalske federacije (FIFA) - rekao je Hasani.

Hasani je rekao da se na Kosovu sportom bavi oko dva odsto populacije i da je tokom 20 godina, od kada se teži nezavisnosti institucija izgubljeno mnogo sportskih generacija. On je pozvao srpske sportiste na Kosovu da se integrišu u sistem sporta i dodao da bi mu bilo "izuzetno drago" da u nekoj od kosovskih reprezentacija bude Srba.

- Svi moraju da znaju da će Srbi ovde uvek živeti i da će svima biti bolje ako se što pre integrišu u sport. Treba da budemo dobar primer i pokažemo da sistem može da funkcioniše. Srpski sportisti imaju potpuno jednaka prava kao i svi drugi. Ipak, treba znati da politika tu dosta utiče, ali to ne treba da bude tako, politika treba da bude što dalje od sporta - kazao je Hasani.

- Srbi ovde imaju pravo da vežbaju zajedno u istim klubovima sa Albancima, ne sme da bude diskriminacije u sportu - dodao je on.

U Srbiji se posle prijema Kosova u MOK podigla velika prašina u medijima, a naročito se na udaru našao predsednik OKS Vlade Divac.

- Kada je već bilo priznato Kosovo u MOK, Divac mi je čestitao, ali se nije radovao... Sreli smo se posle toga još dvaput, tu već se nije pričalo o prijemu, već o tome kako možemo da sarađujemo za
dobrobit sporta - rekao je Hasani.

Prvi čovek OKK ocenio je da je sport na Kosovu "najbolji segment u društvu" i da zaslužuje više podrške vlasti.

- Sport je najbolji segment na Kosovu od nezavisnosti. Sportski radnici su se dokazali jako dobro. Nikoga nismo diskriminisali. Sada društvo treba da usmeri oči u naš. Podneblje na kom živimo je puno potencijala za sport, ali je postalo siromašno, međutim, očekujem od naše Vlade da da više para sportu, a mi ćemo to uzvratiti rezultatima - rekao je Hasani.

2024 © - Vesti online