Nedelja 08.02.2015.
14:41
B92

Pentagon otkrio oružje budućnosti: Teslin top

printscreen
Oružje budućnosti: Elektromagnetni top

Jedan od sistema o kojima se najviše priča u vojnoj industriji poslednjih decenija, predstavljen je na sajmu američke vojne mornarice pre nekoliko dana.

Kako prenose mediji, Pentagon planira da ovo oružje već sledeće godine testira na brzom ratnom brodu USNS Milinoket, a moguće je da se u skoroj budućnosti nađe i na razaraču USS Lindon B. Džonson.

Top koji neki nazivaju i "Teslinim", ispaljuje projektile koristeći elektromagnetnu silu umesto eksplozije baruta, a zbog zbog velike brzine, projektilima nisu potrebna nikakva punjenja kako bi probijali i najdeblje oklope.

- Silina udara je kao da teretni voz prođe kroz zid brzinom od 150 kilometara na sat, rečeno je na predstavljanju na sajmu "Budućnost mornaričke sile, nauke i tehnologije" u Vašingtonu.

Njegova prednost je i to što je daleko jeftiniji od standardnih raketnih sistema, a osim toga je i mnogo bezbedniji za korišćenje jer se ne koriste eksplozivi.

"Rejlgan", čije su ručne varijante poznate pre svega mlađim generacijama iz brojnih video-igara, napaja se iz energetskih sistema broda na kom je instaliran i trebalo bi da se koristi za mete na kopnu i vodi.

Projektili su teški oko deset kilograma, a domet uz brzinu od 2.372 metra u sekindi je vrtoglavih 150 kilometara.

Najveći problem trenutno je skladištenje energije na brodovima, jer je za ispaljivanje samo jednog projektila niz dve metalne šine (odakle je oružje i dobilo ime) potrebno 34 mega džula.

- Test će sigurno biti sledeće godine, ali razvojnim timovima su potrebni meseci ili čak godine kako bi uklopili ovaj sistem u postojeće ratne sisteme na ratnim brodovima, navode mediji.

Inače, američka mornarica je nedavno predstavila još jedno oružje budućnosti - laserski top.

2024 © - Vesti online