Nedelja 08.02.2015.
13:31
Srna

CIA i mučenje: Istraga bi bila politički "eksplozivna"

Reuters
Istraga treba da krene od Bušove administracije i najviših zvaničnika CIA

Američki zakon zabranjuje mučenje (zabranjuje to i američkim državljanima izvan SAD). Mejer ističe da je "prikladno" da američko Ministarstvo pravde ili specijalni tužilac dobiju zadatak da provedu istragu o tome da li je prekršen zakon SAD.

On smatra da bi ovakva istraga trebalo da se fokusira na članove Bušove administracije i zvaničnike CIA najvišeg nivoa.

- Niko ne treba da bude izuzet od provere. Ako se utvrdi da su prekršili zakon, treba da budu kažnjeni, kao i svaki drugi američki državljanin - naglašava Mejer.

Ipak, smatra on, koliko god da je ta istraga potrebna, malo je verovatno da će do nje doći jer bi bila "politički eksplozivna".

Mejer napominje da aktivnosti CIA moraju da budu u skladu sa domaćim i međunarodnim zakonima - cilj ne opravdava sredstvo.

Prema njegovim rečima, usvajanje mantre da su to "proširene tehnike ispitivanja" tek je nešto malo više od ciničnog pokušaja da se zaobiđu zakonske procedure i, što je važnije, fundamentalni etički standardi.

- Etički standardi su u temelju zakona u vezi sa ovim pitanjem i ako ne progovorimo glasno i jasno o pitanju mučenja - u opasnosti smo da prodamo svoje duše - zaključuje Mejer u autorskom tekstu za Srnu

2024 © - Vesti online