Nedelja 08.02.2015.
08:36
telegraf.rs, press.ba

Gradonačelnik Srebrenice nahuškao psa na srpskog sveštenika

youtube.com/ FACE HD TV
Nahuškao psa na sveštenika: Ćamil Duraković

O divljačkom napadu načelnika Srebrenice na monaha Srpske pravoslavne crkve, koji je izazvao ogromno uznemirenje lokalnog srpskog stanovništva, obavešten je i vladika zvorničko-tuzlanski Hrizostom, koji je zbog ovog nezapamćenog skandala Durakoviću poslao oštro protestno pismo.

U pismu, koje je objavio ovaj portal, vladika Hrizostom, između ostalog, od načelnika Srebrenice traži da preuzme odgovornost za napad na srpskog monaha.

- Sa zaprepašćenjem smo obavešteni o nemilom događaju od 11. januara 2015. godine u manastiru Karno, kada je povređen sinđel Luka Babić. Još više smo iznenađeni i zaprepašćeni saznanjem da je vaš automobil - džip, viđen u kritičnom trenutku iznad samog manastira, što nas dovodi na zaključak da se radi o sofisticiranom i planiranom napadu na naš manastir i oca Luku lično, ali i na vernike koji su se u tom trenutku zatekli u manastiru. Prosto ne možemo da verujemo da neko ko vrši tako odgovornu dužnost i funkciju dovede u pitanje mir i stabilnost na području opštine Srebrenica - navodi se u pismu koje je vladika Hrizostom poslao Ćamilu Durakoviću.

Prozivajući aktuelnog načelnika Srebrenice da je i ranije napadao i vređao SPC i njene sveštenike u Srebrenici, vladika zvorničko-tuzlanski poručio je Durakoviću da on, kao episkop i njegovo sveštenstvo “više nijednog trenutka neće kasniti da zadovoljenje pravde i istine potraže legalnim putem”.

- Vaši verbalni napadi na sveštenike SPC duboko vređaju verska osećanja, prava i ljudsko dostojanstvo, kako samih sveštenika, tako isto i njihovih parohijana. Morate biti odgovorni za svaku vašu izgovorenu reč i postupak koji vređa čast, dostojanstvo i pravo čoveka - naroda - poručio je vladika Hrizostom.

Napadnuti iguman manastira Karno, sinđel Luka Babić, za Press kaže da je pomenutog dana, kada ga je u manastirskim prostorijama napao pobesneli pas načelnika Srebrenice, samo pukim slučajem izbegnuta veća nesreća, jer se, prema njegovim rečima, u dvorištu manastira nalazio i veliki broj vernika s decom.

- To nije bio prvi put da načelnik Duraković, zajedno sa svojom svitom, organizuje lov u neposrednoj blizini našeg manastira. Svakog vikenda, kada je manastir pun vernika, Duraković i njegovi kompanjoni stanu uz manastirsku ogradu, obučeni u maskirne uniforme i naoružani do zuba! Nakon svih verbalnih provokacija doživeo sam i to da me pas, s kojim načelnik opštine ide u lov, pojuri usred manastirskih prostorija i izgrize mi nogu! Pomoć mi je ukazana u bolnici u Bajinoj Bašti, a o svemu sam odlučio obavestiti i nadležna tužilaštva. Pravdu ću, najverovatnije, morati da čekam pred sudom - kaže napadnuti monah.

2024 © - Vesti online