Nedelja 08.02.2015.
07:45
B. Simonović - Vesti

Džomića proteruju zbog Tačija

Medija Centar Beograd
Ministrove lažne optužbe: Prota Velibor Džomić (levo)

Njegova eventualna žalba ne odlaže izvršenje i on, nakon više od 20 godina boravka i služenja Bogu i narodu, uprkos činjenici da je u Crnoj Gori zasnovao brak i ima maloletno dete, mora preko granice.

Džomić je, da podsetimo, tri puta do sada dobijao rešenja o proterivanju iz Crne Gore, ali je Upravni sud svaki put uvažavao njegove žalbe i ukidao ta rešenja. Rešenje je ovog puta konačno i izvršno, jer policija nije uvažila njegovu molbu da se ono odloži do nove, četvrte odluke Upravnog suda.

Svemu je, izgleda, ovog puta kumovalo novo, dodatno mišljenje Agencije za nacionalnu bezbednost koja je još jednom Džomića proglasila državnim neprijateljem.

Tajna policija ga je, da podsetimo - mada to mišljenje nikad nije obelodanjeno, niti dostavljeno na uvid sudu - svojevremeno proglasila inicijatorom i organizatorom poznatih demonstracija u Podgorici protiv crnogorskog režima, koji je priznao nezavisnost Kosova, iako je Džomić, kako je utvrđeno, tada boravio na Svetoj gori. Kosovo i Hašim Tači, bivši premijer, a sada šef kosovske diplomatije, ponovo su sada potegnuti kao argument jer je tajna policija ovog puta "otkrila" da je Džomić, navodno, bio jedan od kolovođa nedavnih protesta prilikom posete Tačija Crnoj Gori.

- Terati iz države doktora nauka, sveštenika, profesora univerziteta, roditelja i hranitelja porodice je greh - kaže Džomićev advokat Zoran Piperović, koji smatra da je u pitanju birokratski inat i kršenje osnovnog ljudskog prava čoveka koji traži boravište po osnovu spajanja porodice, jer njegova supruga je ovde rođena, ovde radi i ovde je sa njim zasnovala brak, a njihovo dete pohađa školu.

Ne brukaj Crnu Goru!

Protojerej-stavrofor Velibor Džomić izjavio je da je ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević u njegovom slučaju zloupotrebio javna ovlašćenja i prekršio svaki ljudski i profesionalni kodeks. On je naglasio da će to vrlo brzo biti utvrđeno, ističući da je Konjević ko zna koji put u javnost namerno plasirao neistine. Paroh podgorički poručio je ministru da "obuzda svoje rasplamsale strasti i svede u normalu svoje najniže nagone".
"Nema potrebe da bruka Crnu Goru na ovakav način", rekao je Džomić i istakao da rešenje još nije primio.


Zar od takvog čoveka da strahuju?

- Zar Crna Gora strahuje od čoveka koji je krstio ili venčao svakog četvrtog građanina Crne Gore, koji je osveštao toliko crnogorskih domova - rezignirano se pita advokat Zoran Piperović, koji veruje da ministar policije Raško Konjević ne zna za ovo rešenje i da će on ipak odložiti njegovo izvršenje.

2024 © - Vesti online