Četvrtak 22.04.2010.
08:48
Tanjug

Birači se lome između SNS-a i DS-a

Operativni direktor Cesida Marko Blagojević kaže za "Danas" da je taj procenat trenutno mali, ali je prilično sigurno da će vremenom biti sve veći. On smatra da su naprednjaci postali društveno prihvatljivi zbog proevropske orijentacije i, iz te perspektive, "širenje SNS-a ne bi trebalo da bude interpretirano kao grom iz vedra neba".

"Sakupivši više od milion potpisa građana, oni su dokazali da su preuzeli primat od Srpske radikalne stranke i da, umesto radikala, oni sada predstavljaju najjaču opozicionu partiju u Srbiji", rekao je Blagojević.

On je naveo da u narednih godinu dana nije realno očekivati raspisivanje izbora i dodao da je prilično siguran da to neće biti slučaj do sledećeg proleća.

"DS neće raspisivati izbore u situaciji u kojoj joj to ne odgovara. Kada Srbija bude dobila status kandata za članstvo u EU, to bi mogao biti veliki predizborni potencijal za demokrate i stranke koje su s njima u koaliciji", smatra Blagojević.

On je naveo da je odvojivši se od SRS-a, SNS postala socijalno prihvatljivija samim tim što se orijentisala proevropski, ističući da naprednjaci sada rešavaju ključni problem - da li mogu da parairaju po kadrovima vladajućoj stranci, odnosno da li u SNS-u ima dovoljno kvalitetnih kadrova za sve funkcije koje bi preuzela dolaskom na vlast. 

2024 © - Vesti online