Četvrtak 22.04.2010.
07:54
Tanjug

"Crvenokošuljaši" oteli voz pun vojnika

Spavaju na pruzi i drže voz u blokadi

Više stotina demonstranata sprečilo je polazak voza sa stanice na oko 450 kilometara od Bangkoka, u oblasti Kon Kaen, koja se smatra jednim od uporišta opozicionara, javila je Al Džazira.

Voz je prevozio oko 70 vojnika i vojnu opremu u oblasti severoistočno od prestonice Bangkoka, a u toku su pregovori sa policijom da se kompoziciji dozvoli da nastavi put.

Demonstranti smatraju da vojnici putuju u prestonicu kao pojačanje za razbijanje demonstracija koje traju već pet meseci, dok vojska tvrdi da su vojnici na putu ka nemirnom jugu, kao deo redovne smene trupa.

Tajlandski demonstranti, koji su okupirali najuži centar prestonice, saopštili su juče da su spremni na pregovore o održavanju opštih izbora uz posredovanje treće strane, kako bi se sprečilo krvoproliće.

Kako je saopštio portparol tajlandske vlade, za pregovore sa "crvenokošuljašima" spreman je i premijer Abhisit Vedžadživa, ukoliko se demonstranti saglase da više neće širiti tenzije u zemlji.

"Crvenokošuljaši" su sinoć otkazali marš u centru Bangkoka, pošto je vojska zapretila da će protiv njih upotrebiti bojevu municiju, ako budu isprovocirani.

Demonstranti, pristalice bivšeg premijera Taksina Šinavatre koji je zbačen s vlasti u vojnom puču 2006. godine, više od mesec dana protestuju u Bangkoku, zahtevajući raspuštanje parlamenta i raspisivanje vanrednih izbora.

Redovni izbori na Tajlandu trebalo bi da budu održani tek krajem 2011. godine.

2024 © - Vesti online