Subota 07.02.2015.
11:54
večernji.hr

"Trebali smo se nagoditi sa Srbijom dok se još plašila naše tužbe"

Beta/Hina/L. S. D./DS
Hrvatska imala male šanse za uspeh tužbe: Ivo Josipović

Josipović je istakao da nije razočaran presudom Međunarodnog suda pravde u Hagu, ali da mu je žao što brojne žrtve nisu dobile satisfakciju.

- Sud nije merio krivicu za rat i stradanja. Utvrdio je da nije bilo genocida. Ali je konstatovao neke druge činjenice - rekao je Josipović za "Večernji list".

Prema njegovim rečima, Sud u Hagu utvrdio da su obe strane činile zločine, pri čemu "opis zločina sa srpske strane nosi negativnu političku konotaciju".

-Nije nevažno da nas je Sud podsetio da je i sa naše strane bilo zločina. Smatram da presuda može biti generator politike pomirenja, ali i politike koja je svesna da svaki zločin valja kazniti - rekao je Josipović.

O malim izgledima za uspeh tužbe, Josipović je kao predsednik Hrvatske upoznao sve premijere.

- Svi su toga bili svesni, ali želeli su da se postupak nastavi. Čak sam smatrao da bi, dok se Srbija zaista bojala te tužbe, bilo dobro razmisliti i o nagodbi. Ali, za tako šta nije bilo hrabrosti u državnim institucijama - naveo je odlazeći hrvatski predsednik.

Ističući da Međunarodni sud pravde ne sudi ni za agresiju, niti za ratne zločine, a još manje o krivici za rat ili o ratnoj reparaciji, Josipović je rekao da je apsolutno netačan stav nekih da je Sud izjednačio krivicu.

 -Dakle, u mnogo čemu tužba je utrla put istoričarima, ali i policiji i tužilaštvu da obave ono što je njihov zadatak. A, sve to nije samo dug prema istoriji, nego i prema svim žrtvama -zaključio je Josipović.

2024 © - Vesti online