Petak 06.02.2015.
20:46
jutarnji.hr

Islamska država bankrotirala?

youtube.com/ Shazzy Mazzy AR1
Neprijatelji Islamske države već neko vreme primećuju neuobičajene znakove dezorganizovanosti među džihadistima (Foto: Arhiva)

Područja koja se protežu sve do iračke polovine “kalifata” i neke sirijske provincije su još uvek pod njihovom vladavinom. Ali Islamskoj državi još uvek ne preti nikakav ozbiljniji otpor u tim sunitskim područjima jer se svaki takav pokušaj završio na samom početku, i to na krvavi način.

- Islamska država platila je “vrlo visoku cenu u Kobaneu” - rekao je američki pukovnik iz koalicije protiv ISIS-a pukovnik Tomas Gileran.

Kobane ima ograničenu stratešku važnost, ali je tokom višemesečnih krvavih borbi postao simbol borbe protiv džihadista u Siriji. Zato je u pokušaju osvajanja tog grada ISIS upotrebio sve svoje kapacitete, uključujući i samoubilačke napade, ali nije uspeo, već je pretrpeo težak poraz od sirijskih i iračkih Kurda, potpomognutim vazdušnim napadima koalicije.

Pritisku pod kojim se ISIS nalazi doprinosi i stanje njegovih finansija, za koje se u svetu veruje da je problematično zbog urušavanja cena nafte svuda u svetu.

Islamska država je nedavno pretrpela i poraz od snaga sirijske vlade u važnoj bici nedaleko od vazdušne baze u pokrajini Deir al-Zor, odakle je morala da se povuče, javio je SOHR, a deo teritorije je nakon vojnih neuspeha morao da prepusti sirijskim i kurdskim snagama i u severoistočnoj provinciji Hasaki, na granici s Irakom.

2024 © - Vesti online