Subota 07.02.2015.
05:41
D. Dekić - Vesti

Diković pion u ruskom ruletu?

A. Čukić
Zatočenik visoke politike: Ljubiša Diković

Ovaj profesor na Fakultetu za bezbednost, podsećajući da FHP ponovo napada Dikovića, iako su te optužbe odbačene 2012. ukazuje da suština problema nije srpski general, već balansiranje Beograda na relaciji sa Moskvom. Odnosno, kako ističe, činjenica da se srpska vlast ne opredeljuje u sukobu Ukrajine i Rusije.

- Dok god se tako ponašamo dobijaćemo iz SAD-a poruke opomene - ukazuje Dragišić za "Vesti". On pita i ko može da očekuje pravednost u međunarodnim odnosima kada se zna da najjači zloupotrebljavaju moć.

- Setimo se da smo u vreme Slobodana Miloševića bili krivi i za šta jesmo i za ono što nismo - ukazuje on i dodaje da u takvim situacijama vlast u Srbiji mora da ima dobro promišljen svaki naredni korak.

Srpsko-američke odnose u poslednje vreme prate zbunjujuće kontradiktornosti. Istovremeno dok srpski zvaničnici sa Molitvenog doručka u Vašingtonu poručuju kako bilateralne veze jačaju, Melija u Beogradu osim Dikovića kao trn u oku vidi i to što nisu pronađeni vinovnici paljenja Ambasade SAD u Beogradu 2007. i ubistva američkih državljana braće Bitići 1999. Takvih "nezadovoljstava", prema oceni Dragišića biće još ukoliko Srbija ne bude osluškivala međunarodne odnose.

- Ako su odnosi sa Rusijom uzrok svih problema, čudićemo se šta će nas još snalaziti, jer Amerika neće Srbiju kao ruskog satelita - zaključio je Zoran Dragišić.

Penzionisani pukovnik JNA Zoltan Dani smatra da je iz vojske poslat u penziju na zahtev zemalja protiv kojih je ratovao tokom NATO bombardovanja. On smatra da su optužbe FHP u funkciji Dikovićeve diskreditacije.

Dani, čija je jedinica prva u svetu oborila američki "nevidljivi avion" misli da Vojska Srbije jača od dolaska novog ministra odbrane, što, po njemu, mnogima ne odgovora.

Sarkazam za domaću upotrebu

Srpski premijer zahvalio se američkom zvaničniku Tomasu Meliji "na svakoj reči koju je izgovorio".
- Mislim da su svi građani Srbije posle njegovih reči sve razumeli - rekao je Vučić.
Dragišić veruje da će se i pored sarkazma upućenog zvaničniku SAD, Vučić ponašati racionalno.
- Do sada je dobro igrao hodajući po tankoj žici, pa verujem da će i ubuduće - kaže Dragišić.

2024 © - Vesti online