Subota 07.02.2015.
06:44
Lj. Ivanović - Vesti

Vučićev kabinet po Blerovoj meri

Fonet
Zaboravljeno NATO bombardovanje: Toni Bler i Aleksandar Vučić

Usluge "Toni Bler Asosijets" Vučićevom kabinetu finansiraće Ujedinjeni Arapski Emirati gde Bler, navodno za milion funti godišnje, već savetuje prestolonaslednika Muhameda bin Zajeda o "strateškim i ekonomskim pitanjima".

Reč je o angažmanu za prinčev suvereni fond Mubadala, koji je pominjan i kao mogući investitor u Srbiji za izgradnju naučnog centra, fabrike čipova i poslova u avioindustriji. Vrednost ugovora sa Vladom Srbije nije objavljena, niti je potvrđeno da je ugovor zaključen.

Unosan biznis

Konsultantska kuća "Toni Bler Asosijets" gotovo nema nikakav javni profil. Sedište je u zgradi u ekskluzivnom kvartu u Londonu i košta 500.000 funti godišnje. Na ulazu nema table koja bi ukazala da je tu sedište Blerove firme.

Navodno se u Vučićevom kabinetu planira formiranje pet timova, kakve je imao i Bler dok je bio premijer, i to za infrastrukturu, privatizaciju javnih preduzeća, direktne strane investicije, državnu upravu za poljoprivredu.

Blerovi kadrovi nadziraće formiranje timova i kontrolisati njihov rad, dok će predstavnici Vlade Srbije odabirati ljude za angažman na tim poslovima.

Toni Bler je razgovarao s Vučićem u junu prošle godine u Beogradu. Britanski "Independent" tada je izvestio da su usluge bivšeg premijera bile preskupe za Vladu Srbije, pa se ona odlučila za savete Pitera Mendelsona, jednog od najbližih Blerovih saradnika iz vremena laburističke vlade.

- Imali smo odličan razgovor. Od Blera sam tražio konkretnu pomoć u procesu evropskih integracija i dobio uveravanja da je spreman da svojim ugledom i kontaktima pomogne srpskoj vladi. Tražio sam konkretnu pomoć i savet od Blera i kada je reč o formiranju kabineta. On je poznat po tome da je imao najbolji i najefikasniji kabinet dok je bio premijer, pa je njegovo iskustvo u smislu sistematizacije dragoceno - izjavio je tada Vučić.

Upućeni u sadržaj junskog sastanka Vučića i Blera kažu da je bivši britanski premijer svog srpskog kolegu savetovao "da svakodnevno izdvoji vreme za razmišljanje i planiranje, a ne samo za rešavanje dnevnih problema".

Poručio mu je i da se makar jedan dan nedeljno "izoluje i radi sa nekog drugog mesta, a ne iz kabineta".

Dnevniku "Danas" je iz Vlade Srbije potvrđeno da je ugovor s Blerom zaključen i da je razlog tome činjenica da "premijerov kabinet u ovom trenutku broji samo četiri osobe, a otkako je Siniša Mali preuzeo da vodi Beograd, u kabinetu nema nijednog ekonomiste".

Ostaje da se vidi da li će javnost imati uvid u taj ugovor. U Kancelariji poverenika za informacije od javnog značaja nemaju dilemu da li njegovo objavljivanje bilo pravno osnovano.

Čime Srbija plaća lažni poklon

Državotvorni pokret Srbije ocenio je juče da je angažovanje Blera kao savetnika Vlade Srbije "još jedan dokaz nacionalnog samoponiženja" za koje krivicu snosi premijer Vučić.
Tvrdnja da će troškove Blerovih usluga platiti Emirati otvara pitanje "čime to Srbija plaća taj lažni poklon", ukazuje ova stranka nastala izdvajanjem iz DSS.
- Da li su to JAT, Mubadala ili nešto treće? Tu istinu građani
Srbije moraju saznati u što kraćem roku - navodi se u saopštenju.

- Sve ono što je nastalo u radu vlasti a pokriveno je dokumentima predstavlja opravdan interes javnosti i u tom smislu ima osnova da se zatraži objavljivanje ugovora, bez obzira iz kojeg se izvora posao finansira - kaže za "Vesti" Gordana Šunjevarić iz Kancelarije poverenika.

Jedno od zanimljivih pitanja je i koji je interes UAE da finansiraju Blerove savete Srbiji.

Inače, Toni Bler je najbogatiji bivši premijer Velike Britanije. Istog dana kada je napustio Dauning strit 10 još 2007. godine, on je imenovan za predstavnika Kvarteta za Bliski istok, organizacije koju su osnovale UN, EU, SAD i Rusija. Osnovao je i čitav niz fondacija i kompanija od koje su neke "limitid partnerstva" pa nisu dužne da prikazuju bilanse poslovanja.

Savetnik od Albanije do Libije

Bler savetuje i vlade Albanije, Egipta, Azerbejdžana, Kazahstana, Kuvajta, Saudijske Arabije, Srbije, ali i naftne kompanije u Iraku i SAD, Južnoj Koreji i Libiji. Glavni Blerov savetnik je Džonatan Pauel (jesenas boravio u Beogradu), njegov šef kabineta iz vremena dok je predvodio Vladu Velike Britanije.

2022 © - Vesti online