Četvrtak 22.04.2010.
12:00
J. L. Petković - Vesti

Srbi lobiraju za Hrvate

U razgovoru za "Vesti" Kuntić potvrđuje da ima odličnu saradanju sa Srbima iz Hrvatske koji "lobiraju za Hrvate u Beogradu".

Petar Kuntić
 



Šta susret dvojice predsednika znači za položaj Hrvata u Srbiji?


- Otopljenje odnosa i korak ka smanjenju animoziteta prema hrvatskoj zajednici u

Tražimo mandat u Skupštini


Kada je reč o zastupljenosti u predstavničkim telima, želimo isti status kao što imaju predstavnici Srba u Hrvatskoj, odnosno da imamo jedan mandat u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Ako to ne bude moglo, moraćemo da u Skupštinu idemo preko Demokratske stranke ili u neravnopravno takmičenje sa velikim strankama gde nemamo šanse.

Vojvodini. Poslednje analize "Medija Galupa" pokazuju da je on i dalje veoma visok, a upravo ovakvi susreti doprinose da taj animozitet splasne. Ovi su ljudi vredni, pošteni, a zanimljivo je i da je u selima sa većinski hrvatskim stanovinštvom najredovnija naplata poreza u čitavoj Srbiji. A, sve to samo govori da ovim ljudima treba samo malo mira, pustiti ih da rade i biće sve u redu.

Da li ste, kao manjinska zajednica, zadovoljni tretmanom?


- Stanje je puno bolje nego što je bilo u nekim ranijim vremenima. Postoje neke razlike u odnosu na ono što smo zacrtali kroz programe saradnje dve države, kroz sporazum koji su potpisale Srbija i Hrvatska o zaštiti Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji. Mi želimo da dobijemo ono što imaju i druge manjine - Slovaci, Rumuni, Rusini...

Šta nedostaje u Hrvatima u Srbiji?


- Postoji nekoliko elemenata - s jedne strane su politička pitanja, a s druge ona u oblasti kulturne autonomije - školstvo, informisanje, upotreba službenog jezika i pisma. Tu još zaostajemo za "starim" manjinama koje već 40 godina imaju taj status. S druge strane, mi smo bili konstitutivan narod, ali sada moramo da učimo našu zajednicu da su oni manjina i da se moraju boriti za ta svoja prava.

Mislite li da je položaj Srba u Hrvatskoj bolji nego Hrvata u Srbiji?


- Ne bih želeo to da kometarišem. Mi ne znamo šta se tamo zapravo dešava, kao što ni oni ne znaju šta se ovde tačno dešava. I zato je najbolji način saradnja. Imamo vrlo dobru saradnju sa Srpskim narodnim većem i sa Samostalnom srpskom demokratskom strankom. Razmenjujemo iskustva, lobiramo jedni za druge, pomažemo njima da oni tamo proguraju nešto, isto tako oni lobiraju za nas u Beogradu, kada je nama potrebna pomoć. E, mi takav vid saradnje imamo sa Srbima u Hrvatskoj.

Pomogli DS da pobedi u 18 sela

 

Na izborima ste učestvovali sa DS-om. Da li su oni jedini sa kojima ste našli zajednički interes?


- DS je jedina stranka koja je nešto ponudila Hrvatima, ostali nisu ni razgovarali s nama. Jednostavno, zbog postojećih animoziteta, izračunali su da 20 ili 15 hiljada glasova Hrvata na jednoj strani, znači gubitak 50.000 glasova na drugoj. To je otprilike bila računica. U vreme izbora DS je prišao s otvorenim kartama i ponudio nam saradnju, a mi smo takođe ispunili svoju obavezu i pomogli pobedu u 18 sela i delovima Subotice i Sombora.

2024 © - Vesti online