Petak 06.02.2015.
16:09
Beta

Berlin poručio: Grci pripremite se, čekamo vaše predloge

Beta/AP/M. S.
Na sastanku u Berlinu Šojble i Varufakis su se samo složili da među njima nema nikakvog slaganja

- Do tada grčka vlada treba da da predlog kako misli da stvari treba dalje da se odvijaju - rekao je Šojbleov portparol Martin Jeger na redovnoj konferenciji za štampu.

Šef Evropgrupe Jeren Dijselblem najavio je održavanje vanrednog sastanka ministara finansija evrozone posvećenog Grčkoj, kojoj sadašnji program pomoći ističe krajem februara.

Grčka je ponovo u centru pažnje Unije posle dolaska na vlast ekstremno levičarske Sirize koja je pobedila na obećanju da će okončati dugogodišnji program štednje.

- Trenutno je nejasno kakva je tačno pozicija grčke vlade o razmatranim pitanjima i o tome šta treba da se dogodi u narednim nedeljama do isteka programa pomoći - dodao je portparol Šojblea.

Šojble koji se čvrsto zalaže za budžetsku štednju juče je imao prvi sastanak sa svojim grčkim kolegom Janisom Varufakisom u Berlinu.

Njih dvojica su jasno naveli da se ne slažu, a Šojble je izrazio skepticizam u odnosu na najavljene mere nove grčke vlade dok je Varufakis tražio vremena i prelazni plan da bi se izbegla finansijska kriza u Grčkoj.

Varufakis je upravo završio brzu turneju po evropskim prestonicama u nastojanju da izdejstvuje novu strategiju prema grčkom dugu. On insistira na tome da Atina ne namerava da prekine otplaćivanje svojih dugova i da želi da izradi novi kompromisni sporazum koji će biti za dobrobit evrozone i Grčke.

Posle jučerašnjeg sastanka sa Šojbleom Varufakis je rekao da grčka vlada želi da se napravi jedan prelazni program za period do kraja maja da bi se dalo vremena za pregovore o novom ugovoru sa grčkim poveriocima - Evropskom centralnom bankom, Međunarodnim monetarnim fondom i Evropskom unijom.

Vanredni sastanak Evrogrupe biće održan u sredu, dan pre samita EU na kome će prvi put biti i grčki premijer Aleksis Cipras.

2024 © - Vesti online