Petak 06.02.2015.
13:48
Beta

Koga je to Dodik nazvao drekavcima?

Fonet/A. L.
Nema ništa sporno u zakonu: Milorad Dodik

- Ne znam koja je to javnost, nisam za to čuo. Postoji nekoliko drekavaca koji pokušavaju da se predstave kao neko udruženje i da forsiraju neku priču - kazao je predsednik RS novinarima u Banjaluci.

Usvojeni amandmani

Vlada RS usvojila je nekoliko amandmana vladajuće koalicije prema kojima neće biti kažnjavanja iznetih mišljenja o radu državnih organa, te drugih javnih organa i organizacija, a iz zakona je izbrisana kazna zatvora za prekršaje počinjene na društevnom mrežama. Opozicija je ostala pri stavu da je predloženi zakon loš i nedemokratski te da se ne može "popraviti" amandmanima.

On tvrdi da u RS "nema nikakvih ograničavanja" slobode govora, ali je upozorio da se "ne sme zloupotrebiti ništa, pa ni bilo koji oblik komunikacije". Po njegovim rečima, u RS se ne radi ništa što već nije viđeno u nekim evropskim zemljama. 

- U SAD imate daleko strožije uslove za neke takve stvari", kazao je Dodik, koji ni danas nije želeo da odgovara na pitanja novinara BN televizije.

Udruženje novinara BiH i Udruženje novinara RS juče su pozvali Dodika da ne potpiše ukaz o proglašenju novog Zakona o javnom redu i miru i tako spreči stupanje na snagu zakona za koji smatraju da će ograničiti slobodu izražzavanja.

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske usvojili su u četvrtak novi Zakon o javnom redu i miru, kojim se i društvene mreže definišu kao javni prostor, zbog čega je ovaj zakon izavao velike polemike u javnosti uz ocenu da je njegov cilj ograničavanje slobode izražavanja.

Za ovaj zakon glasalo je 46 poslanika, jer su mu podršku dali i poslanici koalicije "Domovina", nakon što su prihvaćeni neki od njihovih amandmana, koji se ne odnose na sporni deo zakona, već na pitanja verskih zajednica i povratničke populacije.

Pred početak glasanja o ovom zakonu poslanici iz opozicionih stranaka su napustili skupštinsko zasjedanje.

2024 © - Vesti online