Petak 06.02.2015.
13:35
Srna

Ugovor sa “Esmarkom“ sledeće nedelje?

Fonet
Najteži pregovori koje je Vlada Srbije vodila do sada: Dušan Vujović

- Pregovori su teški, jer je potrebno da obe strane prilagode kupoprodajne uslove svojim očekivanjma. Očekujem da će nacrt ugovora biti potpisan u ponedeljak ili utorak - rekao je Vujović novinarima u Vladi Srbije.

On je naveo da se razgovara o "30 elemenata" koji se odnose se na obaveze obe strane, a garantovaće nastavak proizvodnje i zaposlenost.

Prema Vujovićevim rečima, potrebno je proceniti zalihe, vrednost opreme, rezervnih delova i plan koji "Esmark" predlaže za nastavak proizvodnje.

- Optimista sam, ali ne treba potcenjivati teškoće sa kojima se suočavamo. “Esmark“ traži pogodnosti koje se razmatraju - rekao je Vujović, ne navodeći o kakvim pogodnostima je reč.

On je napomenuo da je važno da se zadovolje i zahtevi EU, koji se odnose na zabranu državne pomoći i plan restrukturiranja "Železare".

Pregovori s rukovodstvom američke komapnije "Esmark" počeli su 27. januara. "Esmark" je jedini dao ponudu za kupovinu 80,01 odsto kapitala "Železare", na tenderu koji je otvoren 9. januara.

Vlada Srbije će, u slučaju dogovora sa "Esmarkom", biti vlasnik preostalog kapitala u tom preduzeću, koje je u februaru 2012. godine kupila za jedan dolar od američkog "Ju-Es stila", koji se povukao zbog gubitaka.

"Železara" zapošljava oko 5.000 ljudi, trenutno proizvodi oko 350.000 tona čelika, a njeni proizvodni kapaciteti su oko 2,2 miliona tona.

2024 © - Vesti online