Petak 06.02.2015.
10:31
S. Đurić - Vesti

Nemački izdavač za Mladobosance

V. Sekulić
Deset sati u studiju: Bilja Krstić

- Rad na muzici za ovaj film i seriju za mene je bilo veliko zadovoljstvo, to su trenuci koji zauvek ostanu u sećanju. Još uvek su mi pred očima slike i kadrovi iz filma. Radujem se velikom uspehu mladih glumaca koji su dali poseban pečat likovima koji su s takvim dostojanstvom branili svoje snove i ubeđenja - priča Biljana Krstić.

Šta vam je predstavljalo inspiraciju?
- Sama priča o Mladobosancima i njihovim idealima je posebna i uzbudljiva iz ugla Rudolfa Cistlera mladog advokata koji ih je branio. Ovaj film kroz dokumentarne izvore traži put do lica ljudi koji se kriju iza velova legendi, kako je objasnio reditelj Srđan Koljević. Bilo je dovoljno da Miki Stanojević i ja samo čujemo poruku koju nam je reditelj poslao i da je kroz muziku realizujemo.

Talentovana deca

Šta mislite o brojnim muzičkim takmičenjima, među kojima i takmičenje dece kao što su Pinkove zvezdice?
- Deca su vanserijski pevači, oduševljena sam njihovim talentom. To je ono što mi se mnogo dopada. Smatram da bi trebalo da se obrati pažnja na pesmu ili šminku koja nije uvek prikladna uzrastu deteta. Deca su inače izvrsna u onome što rade - smatra Bilja.

Koliko je specifično komponovati muziku za film?
- Sve je podređeno slici i priči. Imate zadatak da napravite temu, muzički motiv koji će pratiti glavni lik ili likove, scene. U dogovoru sa rediteljem, smo odlučili da ženski vokal bude glavni instrument i da na neutralnom slogu budu otpevane teme. Tako muzika samo leluja kroz te prozračne velove vremena.

Ko vam je najviše pomogao?
- Imali smo dosta konsultacija sa Koljevićem. Krenuli smo sa uspavankom, na tradicionalni tekst smo napravili melodiju. Dosta smo razmišljali o samoj temi Mladobosanaca i na kraju došli na ideju da uzmemo motiv iz tradicionalne pesme "Sedi moma na visoko". Dok komponujete vi već imate te scene i pratite radnju. Dobro je scenu možete gledati bezbroj puta i uklopiti muziku, prepraviti, izbaciti ili dodati deo. Uživala sam radeći zajedno sa Mikijem Stanojevićem iz mog orkestra Bistrik. Dešavalo se da i po deset sati dnevno provedemo u studiju, ali umor nisam osećala, naprotiv neka divna energija me je stalno gurala napred.

Kada će se pojaviti album sa muzikom iz filma "Branio sam Mladu Bosnu"?
- Album sa muzikom iz filma trenutno se album štampa u Nemačkoj, a izdavač će biti Mascom
. Na albumu će se naći kompletna muzika koju smo radili ne samo za film, već i za seriju, kao i tema koje nisu ušle. Za sve one koji vole filmsku muziku ovaj album biće pravo uživanje za slušanje.

Gostujete i u pozorištu...?
- U predstavi "Brod plovi za Beograd" već godinama nastupam, nekad sa Bistrikom, nekad sama. Ali, nedavno sam se dogovorila da umesto mene gostuju polaznici vokalne radionice Bistrik. Ovi mladi, talentovani pevači su pokazali svoj raskošni talenat u ovoj predstavi i uživali u ovacijama publike i pohvalama glumaca. Već su me pitali da li mogu i sledeće godine da nastupaju, baš im se dopalo.

Žene Balkana

Kakvi su vam planovi u okviru projekta "Žene Balkana" ?
- S obzirom na to da se na albumu nalazi 14 pesama pevačica sa prostora Balkana, planiramo da održimo koncerte u svim zemljama iz kojih one dolaze. Posle uspešnih nastupa u Briselu na festival Balkan Trafik i u Rovinju u pozorištu "Gandusio"
spremamo se za Makedoniju. Trebalo je da nastupimo u Skoplju 8. marta, ali je koncert pomeren. Nadam se da ćemo uskladiti termine sve tri Amira Medunjanin, Tamara Obrovac i ja i vrlo brzo krenuti na planirane nastupe.

2024 © - Vesti online