Petak 06.02.2015.
10:14
N. Jokić - Vesti

Berlin iza pretnji o obustavi "keša" Grcima

Reuters
Brisel: Francuski ministar Moskovisi i šef ECB-a Dragi

Grčke banke će zaključno sa poslednjim danom februara imati mogućnost da dobiju gotovinu iz Frankfurta jer potom ističe važenje Programa za pristup gotovini po hitnom zahtevu, kojem je ona dobila pristup kao povlasticu u zamenu za ispunjavanje uslova Trojke (MMF, ECB i EU).

Posle ovakve odluke ECB, jedina veza grčkog bankarskog sistema sa evrozonom upravo je ovaj program, a iduća nedelja biće ključna za Atinu jer će rešenje za njenu dužničku krizu biti tema vanrednog sastanka ministara finansija evrozone.

Ministri će u sredu, 11. februara, zajedno sa grčkim kolegom Janisom Varufakisom, pokušati da dođu do kompromisa koji bi trebalo da zadovolji evropska pravila o vraćanju preuzetih kredita i ispoštuje izbor grčkih glasača da se odustane od politike Trojke koja se pokazala neuspešnom. Njihovi zaključci biće osnova da dan kasnije, šefovi država i vlada na samitu u Briselu donesu preciznije odluke o rešavanju grčke krize.

Odluku Saveta guvernera ECB analitičari tumače kao politički pritisak na Grčku.

Banka je nju faktički kaznila zbog odbijanja nastavka saradnje sa Trojkom i ispunjavanja njenih uslova. Ovim je ECB prešla granice svog mandata jer je donela odluku koja podrazumeva da do sporazuma sa Grčkom nije došlo, iako o tome tek treba da se razgovara i odlučuje iduće nedelje.

ECB je nedvosmisleno krenula u kontraofanzivu protiv nove vlade u Atini i rekla jasno "ne" ministru Varufakisu koji se uoči sastanaka Saveta guvernera ECB, u sredu u Frankfurtu sastao sa direktorom te banke Marijom Dragim. U Savetu guvernera je prevladala nemačka volja i pronemačka struja koja zagovara politiku stroge štednje, uprkos katastrofalnim rezultatima koje je ona donela ne samo u Grčkoj, već i širom Evrope.

Kako god da bilo, od srede uveče odlukom ECB evropski kalendar je za Grčku postao znatno precizniji: Atina ima 25 dana da nađe rešenje sa svojim poveriocima koji su u 75 odsto slučajeva druge evropske države, a ostatak su privatne banke. Ako se do rešenja ne dođe, Grčka će kao jedini izbor imati izlazak iz evrozone, smatraju mnogi analitičari. Taj izlazak bi mnogo koštao jer se u neutralnim analizama od pre dve godine pominje iznos veći od 1,2 triliona evra. Nije izvesno da li bi evro uopšte preživeo ovaj udar.

"Dragi, pogledaj stare slike"

Posle preteće odluke ECB, na Tviteru francuske grupe za podršku grčkom ministru Janisu Varufakisu, pojavila se poruka direktoru banke Mariju Dragom:

- Dragi, pogledaj stare fotke iz vremena kada si bio u banci Goldman Saks!

Dragi je bio jedan od direktora te banke koja je "frizirala" bilanse Grčke i drugih država kako bi se prikazalo da mogu da uđu u evrozonu, da bi im potom na tim lažnim osnovama lako davala kredite.

2024 © - Vesti online