Petak 06.02.2015.
11:16
R. L.

Post pomera krsne slave

Srna
Sinod pomerio praznik posvećen Svetom Simeonu Mirotočivom sa 26. na 22. februar

Sinod je takođe saopštio i da će se u crkvama, koji su posvećene Saboru svetog arhangela Gavrila, hramovna slava obeležiti 13, a ne 8. aprila.

Odluka o izmenama je doneta zato što Veliki vaskršnji post počinje 23. februara, te prve dve svetkovine "padaju" u prvu nedelju posta, a treća u  poslednju,  i to na preduskršnju Veliku sredu.

Sinod je "umolio sve eparhijske arhijereje da preko područnog sveštenstva pozovu vernike, koji obeležavaju ove svete kao svoju krsnu slavu, da ove godine istu takođe proslave u navedene dane", navodi se u saopštenju SPC.

Kanonista Željko Žugić Kotoranin i Živica Tucić, verski analitičar, ne vide ništa sporno u pomeranju pomenutih verskih proslava.

- Ne postoji kanonska zabrana da se pomeri obeležavanje uspomene na svetitelje tokom Velikog vaskršnjeg posta. Vaskrs je najveći hrišćanski praznik i važniji je od slave. Pomeranje se vrši da se ne bi skrnavio vaskršnji post, a da se izađe u susret vernicima da mogu da proslave krsnu slavu - tumači Kotoranin.

Važna uspomena na svetitelja

Tucić smatra da "nije odlučujući datum, već je bitno da se obeleži uspomena na svetitelja".
- Nezgodno je kad praznici "padnu" prve i poslednje nedelje Velikog uskršnjeg posta, kad je drugačiji i ritam bogosluženja u crkvama. To je pitanje fleksibilnosti. Evo, na primer, SPC je od davnina ustanovila da se i uspomena na Svetog Savu obeležava 27. januara, iako se on upokojio u Trnovu 25. januara 1236. godine - podseća Tucić.

2024 © - Vesti online