Sreda 04.11.2009.
07:12
Tanjug

Novi okean formira se u Africi?

Proučavajući pukotinu dugu 56 kilometara koja se otvorila u zabačenoj pustinji Afar, istraživači su zaključili da bi na tom mestu za otprilike milion godina mogao da nastane novi okean.


Pukotina, na pojedinim mestima široka i do šest metara, nastala je nakon zemljotresa koji je 2005. pogodio oblast Boina, oko 1.000 kilometara od glavnog grada Etiopije.


Istraživači su i tada govorili o početku dugog pocesa koji će za oko milion godina završiti stvaranjem novog mora koje će odvojiti istočni deo Etiopije od ostatka afričkog kontinenta.


Nova nedavna istraživanja, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Geophysical Researć Letters, pokazala su da je proces otvaranja pukotine gotovo identičan sa procesima koji se odvijaju na dnu okeana, što navodi na zaključak da se zaista radi o početku stvaranja novog mora.


Afrička i arapska ploča, koje se dodiruju u pustinji Afar, udaljavaju se jedna od druge brzinom od oko dva santimetra godišnje u procesu koji traje već 30 miliona godina. U tom periodu su nastali i 300 kilometara dugačka Afar depresija i Crveno more.


Istraživači smatraju da će se za oko milion godina Crveno more izliti u novo more i da će se novostvoreni okean spojiti sa Crvenim morem i Adenskim zalivom.

2024 © - Vesti online