Četvrtak 05.02.2015.
12:31
B92

Sledeća stanica za čoveka – mesec Evropa

wikimedia.org
Obama odobrio veći budžet za ispitivanje kosmosa (Foto: Ilustracija)

Predsednik Amerike Barak Obama planira da za fiskalnu 2016. godinu američkoj svemirskoj agenciji NASA odobri budžet u iznosu od 18,5 milijardi dolara. To je za 500 miliona dolara više nego što je svemirska agencija dobila za 2015. godinu. Taj višak u budžetu će olakšati NASA pripreme za osvajanje Marsa, ali je mnogo izvesnije da će veliki deo tog novca biti iskorišćen za pohod na Jupiterov mesec Evropa.

Evropa već dugo važi za potencijalno mesto na kome je moguće pronaći život i dugoročni planovi za odlazak tamo stručnjaka NASA vrlo uskoro bi mogli biti konkretizovani.

Evropa je malo manja od Zemljinog Meseca, pokrivena je ledom i naučnici već dugo veruju da se ispod leda nalazi okean u kom se potencijalno nalazi neki oblik života.

NASA je najavila kako će im povećani budžet pomoći da završe letelicu koju planiraju da pošalju na Evropu i ispitaju njenu ledenu površinu, kao i sve što ona krije ispod.

Letelica pod nazivom Europa Clipper je poslednjih 15 godina postojala samo u teoriji, ali sada su konstruktori dobili zeleno svetlo u vidu budžeta od 225 miliona dolara.


Robert Papalardo, naučnik iz NASA, rekao je:

- To što imamo novac da konačno napravimo Europa Clipper je velika stvar. Posle ovoga, prvi sledeći korak je misija na Evropu. Uzbuđenje je blaga reč koja opisuje taj osećaj.

Projekat obuhvata izgradnju letelice veličine autobusa, koja bi bila u stanju da izdrži jaku radijaciju Jupitera.

Na osnovu prethodnih proučavanja Evrope ustanovljeno je da su najveće dubine u tamošnjim okeanima i do 100 km, što je skoro 10 puta više od najdublje tačke u okeanima na Zemlji.

Evropa ima sličnu masu kao Zemljin Mesec, a samim tim i relativno malu gravitaciju, što znači da pritisak u njenim okeanima nije toliko ekstreman za postojanje života.

Iako će nam letelica pomoći da otkrijemo da li postoji život na Evropi, Europa Clipper se neće supustiti na površinu.

Kevin Hend iz NASA kaže:

- Cilj misije koju planiramo nije da otkrijemo život, već da pokušamo da shvatimo da li uopšte na Evropi postoje uslovi za život. Želimo da bolje razumemo sve uslove koji vladaju tamo.

Uporedo s NASA, putovanje na Evropu planira i Evropska svemirska agencija. Evropljani planiraju da svoju letelicu pošalju na Jupiterov mesec 2022. godine.

2024 © - Vesti online