Sreda 21.04.2010.
17:12
Tanjug

Vlada RS nema nameru da negira zločin u Srebrenici

Kuzmanović je rekao da je pogrešno protumačena jedna dobra namera vlade RS da se utvrdi istina o Srebrenici.

Kancelarija visokog predstavnika u BiH oštro je reagovala na vladinu nameru da se utvrdi tačan broj poginulih u Srebrenici 1995. godine kako bi prestale manipulacije u vezi s brojkom tada poginulih Bošnjaka.


OHR smatra da zaključci Vlade RS predstavljaju "još jedan nečuven pokušaj poricanja genocida koji se dogodio u Srebrenici namernim iskrivljavanjem utvrđenih istorijskih i pravnih činjenica i predstavljanjem pogrešnih i lažnih informacija sa namerom da se sakrije istina".


"RS nebrojeno je puta odala počast i izrazila pijetet prema žrtvama Srebrenice", kazao je Kuzmanović i dodao da se on i ovog puta klanja žrtvama Srebrenice, ali i svim ostalim žrtvama u BiH u toku proteklog građanskog rata.


"Ne štitimo one koji su počinili zločine i njih treba procesuirati. U tom smislu zaključci vlade RS nisu bili protiv toga, već da se sve to ubrza", rekao je Kuzmanović.


I predsednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić smatra da je saopštenje OHR-a u vezi zaključcima vlade RS o Srebrenici bilo "nedemokratsko, dogmatsko i u suštini antinaučno".


"Bilo koji istorijski događaj, bilo da se desio pre deset ili pre hiljadu godina, uvek je predmet istorijske valvorizacije i interesovanja akademskih i političkih krugova", rekao je Radojičić novinarima.


On je kazao da je saopštenje Kancelarije visokog predstavnika (OHR) u kojem se kaže da se u istoriji nema šta istraživati nešto što se ne može desiti nikome ko naučno pristupa istoriji, osim malom birokratskom službeniku u OHR-u.


"O Srebrenici pišu knjige, organizovani su brojni naučni skupovi i zašto bi vladi RS bilo zabranjeno da preko Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina utvrđuje istorijske činjenice o ovom događaju", rekao je Radojičić.


"U Srebrenici se desio zločin i RS to na svojevrstan način obeležava", kazao je Radojičić navodeći da utvrđivanje istorijskih činjenica koje se odnose na pojedinačne sudbine i sveukupne okolnosti jeste nešto što neće prestati ni sutra ni u narednim decenijama.

2020 © - Vesti online