Četvrtak 05.02.2015.
11:38
Beta

Obama daje 28,1 miliona dolara pomoći BiH

Fonet/AP
Obama: Za reforme u BiH

U dokumentu, koji je pre dva dana predložen Kongresu, predviđeno je da u okviru podrške institucionalnom jačanju BiH za fiskalnu 2016. godinu budu izdvojena 24,3 miliona dolara, piše danas Dnevni avaz.

Kako se navodi u budžetu, ta sredstva bila bi izdvojena da se u BiH "vrati zamah evroatlantskih integracija, da se odupre spoljnim pritiscima i poboljša napredak u reformama".

Pomoć SAD trebalo bi da bude iskorišćena i za podršku razvoju državnih institucija, jačanje vladavine prava, podsticanja zdravog privrednog i institucionalnog okruženja.

Takođe, odnosi se i na povećanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća u ciljanim sektorima, navodi se u budžetu SAD.

U dokumentu se navodi da će znatna pomoć biti usmerena i na poboljšanje upravljanja na drugim nivoima vlasti, a posebno za jedinice lokalne samouprave i civilno društvo.

Zanimljivo je i da su sredstva usmerena na programe putem kojih se rešavaju etničke tenzije.

Dodatnih 3,8 miliona maraka izdvaja se za podršku jačanja i profesionalizacije institucija i agencija nadležnih za provođenje zakona i vladavine prava, kao i pravosuđu.

Navodi se i da se američka pomoć odnosi na jačanje saradnje policije i tužilaštava, efikasno suzbijanje organizovanog kriminala, korupcije i terorizma, kao i rešavanja predmeta ratnih zločina.

Pomoć će, kako se očekuje, biti realizovana preko Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

SAD su jedan od najvećih stranih donatora u BiH.

2024 © - Vesti online