Sreda 04.02.2015.
19:12
b92.net

VIDEO: Putujte svemirom brzinom svetlosti

Printscreen/Vimeo
Kako bi izgledao put od Sunca ka Jupiteru?

- Sa Zemlje, brzina svetlosti deluje neverovatno brzo, ali kada je posmatrate iz perspektive nepreglednog svemira, može da izgleda čak sporo - kaže animator Alfons Svajnhart.

- Ova animacija predstavlja putovanje jednog fotona svetlosti u realnom vremenu koji od Sunca putuje preko velikog dela našeg sistema.

Iako video ne opisuje šta bi se uopšte desilo s nama ukoliko bismo putovali brzinom svetlosti, koristi tačne razdaljine i brzine koje će vam približiti razmere Sunčevog sistema.

- U animaciji sam s određenim stepenom slobode rasporedio asteroide i planete, ali sam veličinu i razdaljinu objekata učinio tačnom koliko je to moguće - kaže Svajnhart, koji je odlučio da foton putuje do Jupitera, kako bi video trajao kraće od sat vremena.

U gornjem levom uglu možete da pratite pređenu razdaljinu i vreme koje je proteklo od kako je foton rođen iz jezgra Sunca. U gornjem desnom uglu odbrojava se vreme do sledećeg susreta s planetom.

Svajnhart, poznati animator iz Los Anđelesa, dobio je ideju da napravi ovaj video čitajući knjige.

- Nakon što sam pročitao neke knjige o astronomiji i pogledao više dokumentaraca, želeo sam da ilustrujem koliko je zapravo svetlost spora prema bespućima svemira - kaže on.

2024 © - Vesti online