Sreda 04.02.2015.
15:59
Beta

Dačić pozvao na trodnevno primirje na istoku Ukrajine

Fonet/D. A.
Dačić: Neophodno primirje koje bi omogućilo evakuaciju civila

Povodom nastavka teških oružanih sukoba oko Debalceva i pogoršanja humanitarne situacije u tom regionu istočne Ukrajine, Dačić je izrazio žaljenje zbog ljudskih žrtava i pozvao sve strane  da se uzdrže od nasilja, navodi se u saopštenju OEBS.

Predsedavjući OEBS-u je iz humanitarnih razloga, uputio poziv stranama uključenim u sukob u i oko oblasti Debalcevo na lokalno, trodnevno primirje, koje treba odmah da stupi na snagu, a koje bi podržala specijalna posmatračka misija OEBS-a. Prema njegovoj oceni, to bi omogućilo hitnu evakuaciju civilnog stanovništva iz zone sukoba.

Dačić je uputio molbu specijalnom izaslaniku predsedavajućeg OEBS-u u Trilateralnoj kontakt grupi ambasadorki Hajdi Taljavini da ovaj predlog iznese unutar ovog tela.

Primirje bi trebalo da bude iskorišćeno i za neposredan nastavak konsultacija sa ciljem obezbeđivanja održivog prekida vatre i potpunu implementaciju protokola i memoranduma iz Minska, istakao je on, uz napomenu da ova dva dokumenta ostaju osnova za miroljubivo rešenje krize.

Dačić je istovremeno podsetio na to da je Trilateralna kontakt grupa izrazila spremnost da se angažuje u takvim konsultacijama, dodaje se u saopštenju.

2024 © - Vesti online