Četvrtak 05.02.2015.
15:22
Vesti

I to je (bio) Balkan: Škola u Peći

Fonet/N.M.
Visoki Dečani

Ovo delo je postalo biser srednjovekovne književnosti, a uz to i nezamenljivo svedočanstvo o usponu srpske države, jer je poteklo iz pera pouzdanog i izuzetno obrazovanog i obaveštenog svedoka.

Arhiepiskop Danilo Drugi je bio i veliki graditelj. Okupio je najbolje zidare i umetnike kako bi podigao manastir Dečani. Obnovio je Žiču, a u Peći je podigao crkvu Svetog Nikole i zadužbinu u kojoj je i sahranjen, hram Bogorodice Putevoditeljnice. Sam je osmislio, sagradio i oslikao ispred pećkih crkava prelepu pripratu, kao i pirg, kulu sa crkvicom Svetog Danila.

Humskom zemljom u današnjoj Hercegovini je ranije vladao knez Rastko Nemanjić, potonji Sveti Sava. Danilo je kao verski poglavar i Huma odlučio da obnovi siromašnu episkopiju, ali je povremeno živeo kao plemić, u utvrđenom gradu Magliču nad Ibrom.

Sagradio je sebi i dvor u Jelašci. Pun novih planova za budućnost, ali već načet starošću, Danilo Drugi "usnu s mirom i ka Gospodu otide" 1337. godine. Iste godine se srpskom vladaru Stefanu Dušanu posle godina iščekivanja najzad rodio muški naslednik, Uroš. Činilo se da je sjajna budućnost srpske države osigurana.

2024 © - Vesti online