Sreda 04.02.2015.
12:40 >> 15:49h
Beta

"Tužba Kosova ne može da prođe"

youtube.com
Nije prošla tužba Hrvatske, teško da hoće kosovska: Dušan Janjić

- Međunarodni sud se drži vrlo striktnih pravila u definiciji genocida. Možda je konzervativan možda nije, ali ta pravila nisu ispunjena ni u slučaju Kosova - rekao je Agenciji Beta Janjić.

On je tako prokomentarisao izjavu zamenika ministra spoljih poslova Kosova Petrita Seljimija da će pitanje genocida i ratne štete koju je Srbija nanela Kosovu, biti otvoreno u dogledno vreme. Janjić je kazao da tu izjavu, ukoliko nije izraz "individualnog neznanja i političke orijentacije", vidi kao dnevno-političku i kao potez učvršćivanja pregovaračkih pozicija Kosova pred raspravu o imovini - javnoj i komercijalnoj.

- Mislim da je ta izjava manje pravna, a više dnevno-politička, čak s obzirom na to da Kosovo ima potrebu saradnje sa Beogradom i u vezi s Briselskim sporazumom, siguno da neće ni doći do realizacije" Seljimijeve najave - ocenio je on.

Tema u Briselu će, naveo je Janjić, biti i šteta naneta preduzećima na Kosovu, ali se mora razdvojiti šta je uništeno u NATO bombardovanju, a šta su uradile jedinice Vojske SRJ.

- Jasno je da je deo pogona Zastave u Peći bombardovan, da su neki pogoni bili bombardovani, ali ostaje da se vidi ko je to uradio. To je relevantno samo sa stanovišta utvrđivanja vrednosti imovine i međusobnih potraživanja, a nikako sa stanovišta optuživanja Srbije za genocid - ukazao je Janjić.

On je rekao da će uvek biti "čarki", ali smatra da one neće uticati na zakazivanje i odvijanje pregovora u Briselu.

- Postoji 'dedlajn', jun, kada Nemačka preuzima predsedavanje i tada će se podvlačiti linija. Siguran sam da ni srpska ni albanska strana ne žele da dočekaju nemačko 'zavođenje reda' - kazao je Janjić.

Đerić: U ovom trenutku nema pravnog foruma za tužbu Kosova

Stručnjak za međunarodno pravo Vladimir Đerić izjavio je da u ovom trenutku, ne postoji "pravni forum" u kome bi Kosovo moglo da podnese tužbu protiv Srbije za genocid.

- Što se tiče genocida, čak i kada bi Kosovo imalo gde da iznese jedan takav pravni zahtev protiv Srbije, potpuno je jasno da bi on imao minimalne izglede za uspeh - rekao je Đerić, koji je bio član pravnog tima Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu do 2010. godine.

On je podsetio da, kao i u pogledu Hrvatske, taj sud nije nikoga ni optužio "a kamoli" osudio za krivično delo genocida u vezi sa događajima na Kosovu.

- Ono što bi Kosovo moglo da uradi je da pokrene te teme u okviru političkih pregovora u Briselu. Neka od ovih pitanja, kao što su penzije, mogu eventualno biti predmet pravnih postupaka pred srpskim sudovima, koje bi eventualno mogla da pokrenu pogođena lica, ali nikako Kosovo kao takvo - precizirao je Đerić.

2024 © - Vesti online