Sreda 04.02.2015.
11:50
Jutarnji list.hr, Beta

U Hrvatsku se vraćaju ćirilične table

Beta/Hina/DS
U Vukovaru su bili oštri protesti protiv dvojezičnih tabli

Postavili su ih radnici Hrvatskih puteva, i to nakon višemesečnog ignorisanja naređenja koji su dobili od Ministarstva uprave. U ovom ministarstvu veruju da table neće biti nasilno skinute.

- Očekujem da se u Hrvatskoj poštuje pravo na ravnopravnu upotrebu jezika i pisma nacionalnih manjina u skladu sa Ustavom i zakonima, ne samo u Donjem Lapcu nego u svim opštinama i gradovima gde su za to ostvareni uslovi. Ako bi i došlo do pojedinačnih slučajeva oštećenja takvih natpisa, očekujem osudu od strane celokupne političke scene, uključujući i novoizabranu predsednicu - poručuje ministar Arsen Bauk.

Osim u Donjem Lapcu, iste table na putevima trebalo bi da budu postavljene u još 19 opština i gradu Vukovaru.

- U svim jedinicama lokalne samouprave, osim u gradu Vukovaru, trebalo je da natpisi budu postavljeni pre 13 godina. To je propustila da napravi koalicijska Vlada SDP-HSS-HSLS-LS-HNS-IDS, a nakon toga i dve Vlade HDZ-SDSS. Zašto to nije tada napravljeno, ne znam, priznaje Bauk.

U Donjem Lapcu je, inače, dvojezična tabla na zgradi oštine postavljena ranije, kao i u većini spomenutih opština.

U gradu Vukovaru, dodaje, ne planiraju da postavr natpis na ulasku u mesto bez odluke Gradskog veća.

Jedna tabla već skinuta

Jedna od dve ćiričične table koje su postavljene u opštini Donji Lapac skinuta je nedugo nakon što je postavljena. Lično-senjska policija saopštila je na svojim internet stranicama da traga za nepoznatim počiniteljem.

Zakon

Dvojezične natpise propisuje ustavni Zakon o pravima nacionalnih manjina prema kojem se “ravnopravna službena upotreba jezika i pisma kojim se služe pripadnici nacionalne manjine ostvaruje na području jedinice lokalne samouprave kada pripadnici pojedine manjine čine najmanje trećinu stanovnika te jedinice”.

2024 © - Vesti online