Četvrtak 05.02.2015.
01:30
Beta

Blago u Parizu: Automobil Alena Delona na aukciji veka

Jedinstvenu zbirku strastveno je napravio Rože Bajon koji je umro 2000. godine. Bavio se prevozom robe, a želeo je da sačuva predratne automobile i da na svom imanju od tri hektara otvori muzej.

- Bio je prvorazredni kolekcionar. Želeo je da njegov muzej bude proslava genijalnosti automobila. U Francuskoj, i širom Evrope, kupovao je čuvene modele, rekao je za AFP Matje Lamur, direktor
aukcijske kuće "Arkurial Motorkars".

- Rože Bajon je zaista spasao mnogo čudesnih automobila, dodao je on.

Preokret sudbine je srušio san preduzetnika, a njegova kolekcija je, kao porodična tajna, decenijama ostala nepoznata. Nedavna smrt njegovog sina navela je naslednike da se obrate kući "Arkurial".

- Kada smo čuli da je u toj kolekciji i ferari 250 Kalifornija, jedan od najlepših kabrioleta druge polovini 20. veka, bilo nam je teško da poverujemo. Svi ti ferariji su popisani, zna se gde je svaki od njih, i izgledalo je nemoguće da postoji još jedan, rekao je Matje Lamur.

- Kada smo došli na imanje, išli smo od jednog iznenađenja do drugog, kroz pomoćne zgrade i napolju, pod ciradama okačenim na motke. Bilo je nestvarno, pravi šok, rekao je on o "vrhunskoj kolekciji, pravom blagu". Bilo je to kao "ući u Tutankamonovu grobnicu".

Neki od automobila su u očajnom stanju. Predstoji im obimna rekonstrukcija, ali neki koji ih kupe u petak mogu odabrati da ih konzerviraju baš takve, u tom stanju, kao svedočenstvo jedne epohe, kao skulpture, napisao je proteklog vikenda "Magazin Mond".

Stručnjaci su "automobilskim gralom" nazvali jedan legendarni talbot Lago T26 iz 1948. i ferari 250 Kalifornija iz 1961. koji idu na aukciju.

Jedan od samo tri u svetu preostala maseratija A6G Gran Sport iz 1956. takođe će biti prodat. Kao i ferari 250 Kalifornija koji je nekada pripadao francuskom glumcu Alenu Delonu, a iskopan je iz gomile starih novina koja ga je potpuno pokrivala.

- Procenjen na devet do 12 miliona evra, taj kabriolet je dizajnirao Pininfarina i izgrađena su samo 52 automobila tog modela, a za ovaj istoričari nisu ni znali, kaže kuća "Arkurial".

2024 © - Vesti online