Sreda 04.02.2015.
13:07
Beta

Ban Ki Mun poziva Kosovo na hitno osnivanje specijalnog suda

Beta/AP/M.T.
Ban Ki Mun: Nastaviti napore u pogledu vladavine zakona

- Pozivam kosovske političke vođe da udvostuče svoje napore za jačanje širokog razumevanja javnosti i konsenzusa o tom pitanju, s obzirom na njegov značaj za budućnost Kosova, navodi se u izveštaju.

Specijalni istražni tim EU pod vođstvom glavnog tužioca Euleksa Klinta Vilijamsona, vodio je istragu o ratnim zločinima koje su na Kosovu počinili kosovski Albanci tokom i posle 1999. godine, kao i o navodima izvestioca Saveta Evrope, Švajcarca Dika Martija o trgovini organima zarobljenih Srba i drugih nealbanaca na Kosovu.

Ban je u redovnom tromesečnom izveštaju o Kosovu naveo da treba nastaviti napore u pogledu vladavine zakona i promovisanju istinskog dugoročnog pomirenje među kosovskim zajednicama.

Ban Ki Mun je istakao da očekuje što ranije potpuno i iskreno angažovanje Beograda i Prištine u dijalogu na visokom nivou u kojem posreduje EU.

- Ključno pitanje u tom pogledu ostaje uspostavljanje, u skladu sa sporazumom, asocijacije- zajednice srpskih opština, naveo je Ban Ki Mun.

Ban je naveo da razlog za zabrinutost daju izveštaji o masovnom odlivu stanovništva sa Kosova u poslednjim mesecima, i da u tom svetlu pozdravlja napore kosovskih vlasti da se uhvate u koštac sa
pitanjem migracije.

Generalni sekretar UN je pozdravio i brze korake preduzete kako bi se istražile optužbe za korupciju u UN, kako one ne bi bile iskorišćene da se potkopa važna uloga koju ta misija EU igra na Kosovu i kako bi sve strane nastavile da sa njom sarađuju.

2024 © - Vesti online