Sreda 04.02.2015.
09:09
Lj. Ivanović - Vesti

Arapima profit, Srbima dugovi

A. Čukić
Minus na računu: Aerodrom "Nikola Tesla"

Predsednik Nadzornog odbora Er Srbije Siniša Mali izjavio je 16. decembra 2014. da je "ugovorom potpisanim s Etihadom država preuzela na sebe isplatu starih obaveza koje je Jat ervejz napravio zaključno sa prošlom godinom". Međutim, država će davati povlastice Er Srbiji izvesno i za ovu godinu.

U pisanom odgovoru Ministarstva privrede "Vestima" kao pravni osnov za otpis dugova navodi se član 2.5.5 Okvirnog ugovora o transakciji u kojem se kaže da će Srbija "finansirati putem davanja ili uz prethodno pisano odobrenje Etihada, a u svakom slučaju, smanjenjem gotovinskih troškova poslovanja kojima se Jat izloži, dodatne iznose koji su navedeni u Strateškom planu".

Tim dokumentom je predviđeno da se Er Srbiji obezbede stimulansi do 22 miliona dolara za 2014, te 18 miliona dolara zaključno s 31. decembrom 2015. Zanimljivo je da će Vlada pomagati Er Srbiju otpisima dugova, a Etihad "deoničarskim zajmom".

Dakle, Vlada se obavezala da će podržati Er Srbiju sa do 22 miliona dolara za prošlu godinu i u to se ubraja tih 17,6 miliona dolara aerodromskih troškova. Inače je članom 7.2.8.1 ugovora predviđeno da Er Srbija ima i 50 odsto popusta na plaćanje aerodromskih taksi.

- Ukoliko je informacija o otpisu duga tačna, ne znam šta drugo da kažem osim da je to neodgovorno ponašanje. Aerodrom je kao akcionarsko društvo jedna od malobrojnih uspešnih kompanija i tako se ne postupa prema uspešnoj firmi - kaže za "Vesti" Dejan Popović iz Nezavisnog sindikata Aerodroma "Nikola Tesla".

Različiti državni funkcioneri uveravaju javnost da će Er Srbija 2014. završiti s profitom, ali ako on ide na štetu državnih kompanija i uz silna otpisivanja obaveza, onda se taj "uspeh" može sasvim drugačije posmatrati.

I gorivo na poklon

Čelnik Naftne industrije Srbije Kiril Kravčenko se 28. decembra požalio javnosti da je NIS lane investirao 40 milijardi dinara u modernizaciju, a da mu samo tri najveća klijenta duguju čak 55 milijardi dinara. Među njima je i Er Srbija sa četiri milijarde dinara. To znači da je dug Er Srbije u 2014. za gorivo 33,3 miliona evra. Članom 7.4.2 predviđeno je da Vlada Srbije osigura kod NIS popust za aviogorivo Er Srbiji od "najmanje 50 odsto".

2024 © - Vesti online