Sreda 04.02.2015.
03:05
B. Božin - Vesti

Kanabis u rukama balkanskih bandi

psychotropicon.info
U istočnoj Švajcarskoj cveta biznis sa marihuanom

Dok su ranije švajcarskim tržištem kanabisa dominirali pre svega sitni uzgajivači, danas se njime bave profesionalni kriminalci. Pritom se radi o velikim plantažama sa preko 1.000 biljaka ili više manjih plantaža koje pripadaju istim grupama. Ukoliko je potražnja veća, tada pristiže kanabis sa Kosova.

Često se radi o osobama koje su odranije poznate po prodaji amfetamina ili kokaina, potvrdila je policija. Među ovim bandama postoji konkurencija i rat, tako da često jedni drugima otimaju ovaj atraktivni posao kojim se može zaraditi mnogo novca, što ostaje izvan vidokruga policije.
O tome, međutim, svedoči oružje koje je pronađeno na otkrivenim plantažama.

Da je posao sa kanabisom u usponu govori i to što su kazne za uzgajanje ovog opijata znatno manje nego kod teških droga. Onaj ko je uhvaćen da poseduje 10 grama marihuane plaća kaznu od 100 franaka i izbegava dalju proceduru. Ovo pravilo važi od oktobra 2013.godine.

Struja ih više ne odaje

U Togenburgu i Firstenlandu je otkriveno najviše ovih laboratorija na zabačenim seoskim imanjima, a u kantonu Turgau je slična situacija.
Policiji je sve teže da ih otkrije zbog tehničkog napretka, kako se navodi.
Ranije je uzgajivače marihuane u zatvorenom prostoru odavala znatno veća potrošnja električne energije, ali kako nove LED-sijalice troše manje struje, to ih je sada učinilo manje upadljivim za policiju.

2024 © - Vesti online