Četvrtak 05.02.2015.
08:18
B. Grujić - Vesti

Velika pljačka srednje klase (4): Nećemo opet u podstanare

Z. Dedić
Siniša Vasić

Zrenjaninska porodica Vasić je zbog stambenog kredita u švajcarskim francima došla do propasti i sad je rešena da presavije tabak i pokrene tužbu protiv banke iz koje je uzela kredit.
- Trebalo je to da učinimo još krajem prošle godine, ali nas je štrajk advokata u tome omeo... Tako ti je to kad živiš u Srbiji. Oguglali smo slušajući nekakva obećanja da se strpimo i sačekamo... Zaista ne znam šta više čekati i odluka je neminovna, u našem konkretnom slučaju, tužba će biti podneta u ponedeljak 2. februara, dakle za koji dan - napominje Siniša Vasić, koji se bavi privatnim biznisom.

- Stambeni kredit uzeli smo još 2007. godine, dakle na samom početku ekspanzije te virtualne bajke kada smo, baš kao i mnogi naivni građani širom Srbije, bili, pa malo je reći nasamareni... Kredit je po ugovoru sa EFG bankom potpisan na devet godina, odobren nam je kredit u iznosu od oko 50.000 švajcarskih franaka, a prema toj prvoj projekciji, trebalo je da vratimo ukupno  62.000 franaka. Te prve godine rata je bila 27.000 dinara mesečno, a sada sa novim povećanjem kursa ona iznosi famoznih 78.000 dinara!!! Od 2009. godine, to dobro znam, plaćamo ratu 55.000-60.000 dinara, da bi sada prešla svaku moguću meru. Inače, sudski veštak, kojeg smo u međuvremenu angažovali, napravio je proračun da smo mi pomenutoj banci do sada dali 60.000! Oni su nama i kamatu neosnovano konstantno dizali, dakle jezivi su!

Šta čini država

- Vlada i država moraju garantovati sigurnost građanima, da se rešenje po mađarskom principu mora naći uvođenjem nekog srednjeg kursa, koji ne bi pogađale oscilacije i rast švajcarskog franka.

Porodica Vasić tako je godinama zelenašena.

- Nosilac kredita je, u stvari, moj otac, koji je u međuvremenu otišao u penziju, i na njegovu penziju od nepunih 55.000 dinara, uredno stiže mesečna rata u iznosu od 78.000 dinara. A sad mi svi moramo i da jedemo. Kako sam poslednji put obavešten u banci, ostalo nam je još godinu dana kredita i ostatak duga u iznosu 10.000 evra, a prema nekim mojim proračunima, kada bi sve bilo realno i normalno, mi bismo već vratili kredit, a banka bi nam na ime odštete, tj. preplaćenih rata i razlika u kursu, trebalo da isplati još 4.000 evra - naglašava Siniša.

- Slušam ovih dana razne komentare, nagađanja i predviđanja... Valja navodno biti strpljiv i čekati da se smiri svetska situacija i "švajcarac" vrati u normalu. Neki stručnjaci čak predlažu građanima da prodaju stan, od dobijenog novca zatvore kredit i odu u podstanare. Niko pri tom ne razmišlja šta ćemo mi sa dvoje dece, kako da ih školujemo, oblačimo, da živimo kao podstanari do kraja života? To što smo svoj stan dvostruko platili, pa da odemo opet u podstanare, koga je u stvari za to briga - dodaje glava porodice Vasić.

- Iskren da budem, sit sam nekih predviđanja i umirujućih predloga za strpljenje. Presavijam tabak, pa kako sud odluči... Mada, ubeđen sam da smo u pravu i da je naša računica više nego precizna - izričit je Siniša Vasić.

SUTRA - Velika pljačka srednje klase (5): Serija bankrota

2024 © - Vesti online