Utorak 03.02.2015.
15:12 >> 16:20h
Beta

Britanski stručnjak: Presuda u Hagu pokazuje da je slučaj bio potpuno idiotski

AP/ P. D.
"Ceo slučaj je bio potpuno gubljenje vremena i nepotrebno trošenje novca"

- Jasno je bilo da je to bilo potpuno idiotski od samog početka, svi su znali to. To je totalno gubljenje vremena - rekao je Džuda komentarišući za britanski Bi-Bi-Si (BBC) presude Međunarodnog suda pravde kojom su odbačene obe tužbe za genocid, i Hrvatske i Srbije.

On je rekao da je ogromna većina slučajeva iz ratova u bivšoj Jugoslaviji rešavana u Haškom tribunalu i da svi u Tribunalu i u Međunarodnom sudu pravde znaju da je jedini slučaj genocida počinjen u BIH, u Srebrenici 1995. godine, a da sve drugo, koliko god bilo užasno, nije bilo genocid.

Hrvati potrošili 3,2 miliona €, Srbi 800.000 €

Džuda je izrazio uverenje da će sada bar nekoliko ljudi reći da su Hrvati potrošili 3,2 miliona evra, Srbi 800.000 evra za ovaj slučaj koji je bio gubljenje vremena, a nisu baš u situaciji da sada tako nepotrebno troše novac.

On je dodao da je tipično za sve u bivšoj Jugoslaviji da veruju da su svi drugi krivi za zločine, samo ne njihovi lideri.

Odgovarajući na pitanje o odnosima Srbije i Hrvatske Džuda je rekao i da su se poslednjih godina znatno popravili, da ima povremenog sporečkanja, ali da su u osnovi to dva suseda koja deluju kao susedi uz razne vrste poslovnih transakcija.

Malo razloga za slavlje

On ukazuje da je tačno da su i Hrvatska i Srbija oslobođene optužbe za genocid, ali je Sud naveo da su obe strane namerno isterivale manjinske etničke grupe iz oblasti pod svojom kontrolom.

- Prema tome malo je razloga za slavlje u Beogradu ili u Zagrebu. Ali bar je jedna otrovna priča koja se kotrljala 16 godina, konačno završena - rekao je Deloni.

2024 © - Vesti online