Utorak 03.02.2015.
13:57
Beta

Srbi nezadovoljni presudom: A genocid, a etničko čišćenje?

Fonet/A. L.
"Presuda nije ispunila očekivanja kada je reč o odgovornosti Hrvatske: U Medačkom džepu je hrvatska vojka pobila sve stanovnike, a tu su živeli isključivo Srbi"

- To je po stanovištu nauke međunarodnog prava, ali i po praksi MSP, koliko je meni poznato, neoboriv dokaz izvršenja dela genocida - rekao je Nikolić na konferenciji za novinare posle izricanje presude u Hagu.

Po njegovim rečima, presuda MSP ima veliki značaj za Srbiju i za srpski narod, jer je preokrenula ustaljene stereotipe međunarodne zajednice o zbivanjima na prostiru bivše SFRJ od 1991. do 1995. godine.

Nikolić je rekao da je Sud presudio da Hrvatska svojom tužbom nije uspela da dokaže genocidne namere srpske strane u ratnim sukiobima druge strane.

Iako protivtužba Srbije nije usvojena, MSP je utvrdio da su hrvatske vlasti bile svesne da će vojna akcija "Oluja" dovesti do proterivanja civilnog stnovništva.

- Na ovaj način je od najviše pravne instance UN potvrđeno da su hrvatske snage počinile masovne zločine nad Srbima u Hrvatskoj - rekao je Nikolić.

- Uprkos nepravdi, načinjen je ohrabrujući korak. Iskreno se nadam da će u vremenu koje je pred nama biti dovoljno hrabrosti kako bi Srbija i Hrvatska u dobroj veri zajedno rešavale sve ono što sputava da naš region uvedemo u period trajnog mira i prosperiteta - kazao je
predsednik.

Nikolić je ukazao da je Srbija, kao članica Ujedinjenih nacija, obavezna da poštuje Međunarodni sud i podsetio da je Srbija bila za povlačenje međusobnih tužbi, ali da za to nije bilo razumevanja druge strane.

- Mi se zalažemo za dobre odnose sa susedima - zaključio je Nikolić.

Palma: Sud potvrdio etničko čišćenje Srba

Srbija (JS), Dragan Marković Palma ocenio je da je Međunarodni sud pravde "na neki način" potvrdio da je nad Srbima u Hrvatskoj izvršeno etničko čišćenje, iako je odbacio srpsku protivtužbu za genocid.

Fonet/TV Fonet
U Hrvatskoj se srpski narod samo branio: Palma

- Srbi nigde, pa ni u Hrvatskoj, nisu vodili osvajačke ratove, već odbrambene. Tamo se srpski narod branio, plašeći se istrebljenja kao u Drugom svetskom ratu - rekao je Marković.

- Hrvatska mora da zaustavi sva "antisrpska dešavanja", kao što su razbijanje ćiriličnih tabli i progon srpskog stanovništva, te da u pravom smislu dozvoli povratak prognanih, kao i povratak njihove imovine i poštovanje ljudskih prava, kao što imaju Hrvati u Srbiji - smatra predsednik JS.

15:33 - Nezadovoljstvo zbog odbijanja srpske protivtužbe (Linta): Predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta izrazio je nezadovoljstvo zbog odluke Međunarodnog suda pravde u Hagu da odbije srpsku protivtužbu za genocid protiv Hrvatske

2024 © - Vesti online