Četvrtak 05.02.2015.
20:12
S. M. Tomić - Vesti

Vulkansko selo na Sumatri

AP
Zbog vulkana Sinabung raseljeno je 30.000 ljudi

Selo Simacem, gde su seljaci živeli vekovima od plodne zemlje, zauvek je napustilo 137 porodica, jer je udaljeno samo 2,5 km od vulkana. U njemu danas nema ljudi. Nekim zgradama se potpuno urušio krov, a negde sve uprkos oštećenjima stoji onako kako je ostavljeno, pa u seoskoj školi još uredno stoje stolice podignute na đačke klupe. Seljani su su izmešteni u izbegličke centre i obećano im je da će dobiti besplatno zemlju i eko kuće od 50 kvadrata.

Vatreni prsten

Planina Sinabung je jedan od 130 aktivnih vulkana u Indoneziji, koja koja se nalazi u Pacifičkom vatrenom prstenu, gde se nalazi 40 odsto svih aktivnih vulkana. Po celom ivičnom delu Pacifika, od Japana i Novog Zelanda do Severne i Južne Amerike prostire se Pacifički vatreni krug dužine 40.000 km. Na tom obruču nastaje 90 odsto svih potresa i erupcija vulkana, a nastaje 80 odsto svih cunamija.

Međutim, oni se i danas nalaze u izbegličkim logorima i prihvatnim centrima pri Katoličkoj crkvi. Još oko 6.000 seljana sa planine Sinabung živi u iznajmljenim kućama ili na zemlji koju je iznajmila Vlada.

Sutra - Stadion za svadbe u Atini

2024 © - Vesti online