Sreda 04.02.2015.
20:31
S. M. Tomić - Vesti

Park duhova kraj Pekinga

AP
Napuštena Zemlja čuda na 30-ak kilometara od Pekinga

Investitori su optimistično predvideli tri milona posetilaca i zaradu od milijardu dolara godišnje. Međutim gradnja je stala 1998. godine nakon nesuglasica lokalnih vlasti i seljaka oko otkupa zemlje. Vlasnici su pokušali da ponovo pokrenu izgradnju 2008. godine ali su radovi ubrzo prestali. Napuštene zgrade danas služe za igru seoske dece i fotografe sablasnih mesta. Na ulazu u napušteni Svet čuda stoji upozorenje posetiocima da ulaze na svoj rizik.
 
Vlasnici nesuđenog kineskog Diznilenda imali su podršku partijskog sekretara Čena Ksitonga, ali kada je on osuđen za korupciju 1998, njegov naslednik je odbio da podrži projekat. Zgrade u stilu srednjovekovnih dvoraca ostale su napola izgrađene i danas služe kao sklonište ponekom beskućniku, a seljaci su posejali kukuruz gde god je ostalo slobodno parče zemlje. Pre dve godine radnici su počeli da ruše oronule dvorce, a vlasnici planiraju novi, ali manji projekat - tržni centar.

Stanovi bez stanara

Procenjuje se da u Kini ima preko 60 miliona stanova bez stanara u oko 200 fantomskih gradova u 12 različitih provincija. Tokom krize 2008, kada je drastično opao izvoz, vlast je problem nezaposlenosti rešila brojnim stambenim i graditeljskim projektima, a danas je na hiljade zgrada i celih gradova potpuno pusto.

Sutra - Vulkansko selo na Sumatri

2024 © - Vesti online