Utorak 03.02.2015.
11:39
Beta

"Ukrajini prodajemo oružje, ali ne šaljemo tamo naše vojnike"

Beta/AP/M. S.
Komorovski. Prodaja oružja je normalna stvar

- Ideja da se poljski vojnici pošalju u Ukrajinu je besmislena... Ali prodaja oružja je normalna stvar. Nema embarga i Poljska ne treba da bude veći katolik od pape, rekao je danas Komorovski u intervjuu poljskom radiju TOK FM.

Komorovski je naglasio da je u nacionalnom interesu Poljske da u rešavanju ukrajinskog sukoba traži zajednički stav sa Zapadom, ali da je logično da želi da bude u centru traganja za tim rešenjem budući da je sused Ukrajine.

- Posredovanje da se sukob u Ukrajini reši nenasilno je u najboljem interesu Poljske zato što bi vojna pobeda jačeg nad slabijim bila okretanje oružja protiv samog sebe, kazao je poljski predsednik.

Glasove da bi Zapad trebalo da izađe u susret Kijevu i pošalje Ukrajini oružje odbio je u ime zvaničnog Praga šef češke diplomatije Lubomir Zaoralek.

- Novim oružjem jača nastojanje da se sukob reši vojno, što neće dati efekte a suprotno, sukob može da se proširi(...) I kada propadnu pregovori ne možemo da kažemo: sada je kraj, slaćemo oružje. Za Evropsku uniju nema većeg zadatka do da nastoji da se sukob u Ukrajini reši mirnim putem, kazao je juče Zaoralek.

2024 © - Vesti online